05/12/2015 – L'exposició recull unes 130 peces arqueològiques, procedents de 13 museus de Catalunya.
El passat cap de setmana es va inaugurar al Museu de Badalona l’exposició Jocs i joguines a l’antiguitat, que es podrà visitar fins al 28 de febrer de 2016. Es tracta d’una mostra produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través d’Arqueoxarxa i realitzada pel Museu de Badalona.
L’exposició permet descobrir com el joc ha estat una eina de diversió i aprenentatge des de fa mil·lennis. El visitant s’acostarà al món lúdic, tant d’infants com d’adults, des de l’època dels grecs fins als primers temps de l’edat mitjana.
A l’exposició es recullen unes 130 peces arqueològiques, procedents de 13 museus de Catalunya. Hi destaquen: un sonall de bronze del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona, una nina hel·lenística del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, una figureta de cavall del Museu de Tàrrega o un taulell andalusí del Museu Comarcal de
L’exposició es completarà amb diverses activitats que faran experimentar als visitants en primera persona alguns dels jocs més freqüents al llarg dels temps, però també d’altres que ara són desconeguts i que en el seu moment van gaudir d’una gran popularitat.
Iocus és el terme llatí que els romans utilitzaven per referir-se al joc, a la diversió, a l’activitat de passatemps. La necessitat social de jugar, al segle XXI, es manifesta en suports digitals, però alhora també es mantenen alguns dels jocs que van inventar els nostres avantpassats. El io-io, la pilota, les bales o la baldufa tenen els seus orígens en cultures molt antigues com l’egípcia, la grega o la romana, i encara ara continuen essent una bona excusa perquè nens i nenes comparteixin una bona estona de diversió.
Tallers familiars sobre jocs i joguines
L’exposició es complementa amb tallers familiars sobre jocs i joguines de l’antiguitat, els diumenges 13 de desembre, 24 de gener i 21 de febrer. Els participants crearan els seus propis jocs i aprendran a jugar tal com ho feien els nens i nenes grecs i romans.