El Museu de Badalona acull una mostra sobre la guerra i la destrucció cultural

    0
    94

    27/11/2012 – 'Art i guerra' s'inaugurarà demà i comptarà, a més, amb diverses activitats relacionades.

     

    Demà a la tarda tindrà lloc al Museu de Badalona la inauguració de l’exposició Art i Guerra, una mostra que serveix per explicar com va afectar la Guerra Civil al patrimoni català i badaloní.

     

    En l’exposició s’explica com, durant la Guerra Civil, es va produir la destrucció de la riquesa cultural per motius ideològics, com en el cas d’edificis i obres d’art religiosos; o per la violència del moment, com van ser els saquejos i els bombardejos que van afectar a biblioteques i arxius, edificis històrics i jaciments arqueològics.

     

    En la mostra també s’explica com, malgrat els estralls de la guerra, hi va haver persones que, en el marc de les institucions o a títol personal, van lluitar per protegir aquests béns, i van portar a terme una tasca que en molts casos es pot considerar heroica.

     

    L’exposició ha estat produïda pel Museu de Mataró, mentre que l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona l’ha fet itinerant. El Museu de Badalona ha complementat la mostra amb l’explicació dels episodis més rellevants esdevinguts a la ciutat com el salvament de la Cartoixa de Montalegre i de la seva biblioteca, gràcies a la intervenció del Comitè de Milícies i de Salut Pública de Badalona. També es comenta el saqueig i l’incendi de l’església de Santa Maria, en què es va destruir l’arxiu parroquial i unes pintures de Viladomat; la protecció de les restes arqueològiques del Clos de la Torre en començar la guerra; el trasllat del museu a la torre de Ca l’Arnús, o les tasques de Joaquim Folch i Torres en la salvaguarda del patrimoni artístic català.

     

    Durant l’estada de l’exposició al Museu de Badalona es faran dues activitats complementàries: Dijous 17 de gener, a les 19.30 hores hi haurà una conferència sobre el patrimoni historicoartístic durant la Guerra Civil, que anirà a càrrec de l’historiador badaloní Joan Villarroya. I diumenge 20 de gener, a les 11 hores, es farà una visita comentada a l’exposició que anirà seguida de la col·locació d’una placa dedicada a Joaquim Folch i Torres, a la casa on va viure, al carrer Fluvià, número 43.