El Monestir de Sant Jeroni, a la venda? La idea de la compra pública pren força

    0
    95
    IMG_0792.JPG

    18/07/2017 – El govern desvetlla que ja s'han produït contactes per intentar desbloquejar el futur del monestir i no descarta la compra pública.

    Sant Jeroni està a la venda? Això semblava aquests darrers dies, arran d'un anunci en la pàgina web d'un administrador de finques que oferia els quasi 30.000 metres quadrats patrimonialitzables del recinte. Una publicació, no obstant, que ha acabat sent retirada, igual que l'oferta. I és que el monestir està repartit a dia d'avui entre una vintena de propietaris entre els quals no hi hauria de moment acord per vendre.

     

    Tot plegat, això sí, ha servit per desvetllar la partida d'escacs que sembla estar jugant-se des de fa uns mesos amb discreció i en veu baixa entre diferents actors implicats, entre ells l'Ajuntament, que es mostra presdisposat a desbloquejar la situació del monestir. El primer tinent d'alcalde, Oriol Lladó, ha explicat que s'han reunit en dues ocasions amb la propietat de l'immoble, així com amb altres parts com ara l'Església, la Diputació o el Museu, per intentar plantejar un futur a curt termini.

     

    “És inexplicable que un patrimoni com Sant Jeroni no tingui encara un pla director que marqui la seva rehabilitació i desenvolupament, i que no hi hagi ni un metre quadrat públic”, subratlla Lladó. En aquest sentit, el govern ha aprofitat la polseguera aixecada per l'efímer anunci de la venda per demanar a la propietat que accepti desbloquejar l'elaboració del pla director, una figura “imprescindible” per saber com serà el futur del monestir i quins usos podrà acollir. Un cop fet aquest pas, l'administració no descarta la compra pública.

     

    No és la primera vegada que la idea d'adquirir públicament Sant Jeroni es posa sobre la taula. Alguns sectors polítics, i en particular el ja exregidor Ferran Falcó, n'han parlat els darrers anys, i sempre d'una xifra propera als 5 o 6 milions d'euros. Un preu difícil de calcular, segons Oriol Lladó, perquè hi ha molts factors a tenir en compte i la hipotètica compra es podria produir a través de molts models diferents: entre un conjunt d'administracions o no; de forma directa; amb una permuta, per mencionar algunes opcions.

     

    En qualsevol cas, la primera jugada ha d'arribar del costat dels propietaris, que tenen repartides les múltiples i diferents parts del monestir. D'entre tots, alguns estarien més interessats que altres en vendre. Fonts de la propietat, en declaracions a Ràdio Ciutat de Badalona aquest dilluns, per exemple, afirmaven que no hi ha acord sobre el seu futur perquè una part voldria apostar perquè es conservés la seva essència patrimonial i de caràcter religiòs.

     

    A falta d'un pla director que marqui com s'hauria de rehabilitar el patrimoni i quins usos podrà acollir, la protecció especial de Sant Jeroni, declarat Bé Cultural d'Interés Nacional, permetria incloure-hi espais d'hospedatge o restauració, però amb límits molt marcats per garantir el respecte a la història de l'edifici. I, evidentment, obligaria a conservar intactes certes parts del monestir. Des del govern, en aquesta línia, ja han avançat que no es tramitarà cap modificació urbanística que pugui perjudicar la conservació de la Murtra.

     

    Tot plegat fa que sigui complicat un acord unànim entre el gran nombre de propietaris, i tampoc posaria fàcil una venda a un privat que vulgui treure'n un rèdit econòmic. Per això, i per l'evident valor patrimonial i històric del recinte, diferents parts apostarien per la compra pública, com és el cas d'Òmnium Cultural, que ja s'ha expressat en aquest sentit.

     

    El govern municipal estén la mà als propietaris per intentar accelerar les converses i desbloquejar el pla director del monestir, i arribar a parlar d'una hipotètica compra si es donés el cas.