11/04/2014 – Un cop escollit el model de Mercasa i passat el període d’al·legacions, el proper pas és el filtre del Ple; els paradistes no veuen clar el futur de la planta de restauració, punt més controvertit del projecte.
Ja fas més d’un any que l’empresa pública Mercasa va aterrar a Badalona amb un projecte de remodelació de l’antic Mercat Maignon sota el braç. La notícia va despertar l’escepticisme i dubtes d’uns i el positivisme d’altres, unes postures que no han variat gaire 12 mesos més tard i amb els tràmits administratiu en marxa. A finals del passat octubre, el govern local decideix convocar el procés d’invitació pública per presentar estudis de viabilitat i avantprojectes, que acabà derivant en l’elecció del model de Mercasa –van ser presentats dos en total-. Per Junta de Govern, l’executiu local va aprovar, a finals de gener, la proposta de l’empresa pública.
Des del primer moment, Mercasa ha apostat per una reforma integral del vell edifici amb un tret completament innovador: a més d’una planta subterrània per ubicar frigorífics i magatzems, la clau del seu projecte resideix en la construcció d’una segona planta destinada a negocis de restauració. I és aquesta novetat la que desperta més dubtes, sobretot entre els paradistes.
Fa unes setmanes, els comerciants van presentar al·legacions al projecte de Mercasa. D’una banda, volen que les parets del cantó del mercat de passatge Maignon, el de major afluència de públic, siguin de vidre per imprimir més transparència, llum i obertura a l’equipament; de l’altra, han demanat que les escales que pugin al segon pis no estiguin situades al centre de l’edifici, tal i com planteja Mercasa, perquè consideren que segresten molt d’espai, sinó als laterals de la infraestructura i amb entrada directa des del carrer, per no haver d’accedir a la primera planta quan les botigues estiguin tancades. A més d’aquestes dues al·legacions, els paradistes han presentat un projecte alternatiu que modifica l’aspecte envoltat de major escepticisme: proposen que totes les parets exteriors del mercat siguin de vidre i l’eliminació de la segona planta i les escales, una mesura que permetria, diuen, afegir una desena de parades més al pis principal (aproximadament les mateixes que anirien a la part superior) i reduir el cost de la reforma a la meitat, uns dos milions d’euros.
Els representants dels concessionaris de Maignon veuen necessària i creuen en la remodelació, però consideren que s’ha de tocar de peus a terra i que, tot i ser futurista, la idea de la restauració és arriscada, atès que si no funciona es trobaran un edifici amb una segona planta i una estructura central d’escales en desús.
Des de la regidoria de Comerç expliquen que s’ha tingut en consideració l’al·legació referent a eliminar les parades exteriors de la banda del passatge Maignon per instal·lar-hi parets de vidre. No obstant, diuen, la planta de restauració és el pilar principal del finançament amb el que Mercasa costejarà la seva part de l’obra, i les escales al centre de l’edifici asseguren més flux de clientela cap a la segona planta, pel que no s’ha sospesat les seves eliminacions o modificacions. La regidora Rosa Bertran, a més, apunta que les parades d’hostaleria donaran un valor afegit a la instal·lació i convertiran el Maignon en un mercat singular i de referència.
La inversió total del projecte, doncs, ronda els quatre milions d’euros, 1,4 dels quals seran sufragats pels paradistes, mentre que la resta correrà a càrrec de Mercasa. Està previst que l’aprovació vagi a Ple a l’abril o el maig i que les obres d’ordenació dels interiors puguin començar a l’agost.