El malestar de la FAV escalfa el Ple més tranquil dels darrers mesos

    0
    91
    ple.JPG

    20/03/2013 – Els torns de paraula van posar la polèmica en una sessió amb un ordre del dia molt menor al què és habitual, degut a l'avançament del Ple per la Setmana Santa, segons l'Alcalde.

    La sala de plens de l’ajuntament va obrir ahir les seves portes per acollir la sessió ordinària corresponent al mes de març, la menys densa de les que s’han viscut darrerament. Ho atribuïen les males llengües a la complexa situació política, amb una oposició amb voluntat de presentar una moció de censura al govern; ho desmentia l’alcalde Garcia Albiol dilluns i explicava que és degut a que el plenari mensual s’ha hagut d’avançar per la celebració de la Setmana Santa, fet que es va traduir en un ordre del dia menor al que és habitual.

     

    L’acord aprovat més destacable va entrar d’última hora en la llista de qüestions a tractar. Amb caràcter d’urgència, tots els grups van tirar endavant l’aprovació provisional de la millora urbana de Dalt la Vila, una decisió que germina després d’un llarg recorregut de modificacions, al·legacions i reivindicacions dels veïns. La proposta planteja preservar l’estructura parcel·lària del front edificat del carrer d’en Fluvià,  prioritzar la reurbanització del viari existent i mantenir la idea d’adequar els recorreguts de vianants a través del barri, amb estratègies de pacificació de trànsit i la creació de zones de circulació destinades prioritàriament als ciutadans.

     

    Un torn de paraules molt mogut

     

    La part més candent de la tarda arribava amb el torn de paraules. Primer, amb la intervenció del comitè d’empresa de Badalona Serveis Assistencials (BSA), a través de Karina Gabriela, que va traslladar al govern les queixes dels treballadors de l’ens municipal. El col·lectiu reclama que es defineixi la personalitat jurídica de BSA; ja en les protestes que han dut a terme en els darrers mesos, es queixaven de que mai se’ls havia tractat com funcionaris públics fins el moment de retallar sous. En aquest sentit, les seves reivindicacions es focalitzen en tres elements: el 5% del salari retingut des del 2010, que esperen poder reclamar per llei quan es pronunciï el Tribunal Suprem; la retribució d’una paga extra que els ha estat retallada i la recent ampliació de la jornada laboral com a treballadors municipals. El tinent d’alcalde Ramon Riera va emplaçar els representants laborals a una reunió que ja estava prevista, va dir, per aquest mateix matí, i dialogar allà sobre com solucionar aquests assumptes.

     

    La paraula que es preveia més polèmica, i que ho va ser, fou la del president de la Federació d’Associacions de Veïns, Manolo López, que va exposar la indignació produïda, diu, per la situació d’impagament i de menyspreu que el govern local practica envers el moviment veïnal. La resposta va córrer a càrrec de la tinent d’alcalde Maritxu Hervás, que es va escudar en el precari estat de les arques municipals per argumentar que encara no s’hagi pagat cap subvenció de 2012 a les AVV. Hervás, a més, va explicar que ja no són els temps que eren i es va dedicar a llegir una sèrie de factures i despeses en festes i “castanyades” de diferents associacions i de la federació, per defensar el lema ‘Se acabaron los guateques con dinero municipal’.

     

    Va ser aquesta darrera intervenció la que va encendre tots els ànims. Carles Sagués (ICV-EUiA) va subratllar que la principal queixa de les entitats veïnals no són les retallades, sinó el “maltracte al teixit associatiu”, i va etzibar a Hervás que el què és una “castanyada és fer obres en un habitatge particular amb diners que se sap d’on sortiran”, en referència al cas de l’excoordinadora Julia Sánchez. Ferran Falcó (CiU) va demanar a Hervás més “educació” i respecte per un col·lectiu que “ha fet moltes coses per la ciutat altruistament”. “Si reclamen diàleg, se’ls hi ha de donar”. La socialista Conxita Botey va afirmar que al PP “sembla molestar-li el teixit veïnal” i va reprotxar als ‘populars’ que ells estaven presents a les festes que ara veuen tant malament.

     

    El president de la FAV va acabar el seu torn demanant a l’oposició un programa de govern alternatiu “creïble”, “perquè això no es pot aguantar més”. L’alcalde Garcia Albiol, per tancar el debat amb cordialitat, va explicar que ell s’ha reunit amb moltes AVV de la ciutat i que no té cap problema amb fer-ho també amb la FAV.

     

    El tercer torn de paraula va ser per Auditoria Badalona, una entitat que vol controlar independentment del poder els comptes municipals. Els seus representants van preguntar al govern si, en la liquidació de l’exercici de 2012, s’han inclòs unes expropiacions per valor de 9,5 milions i un estalvi d’altres 5 milions, que finalment no s’ha produït, diuen. Els representants del col·lectiu, sense resposta, van anunciar que tornarien el proper ple perquè l’executiu resolgui els seus dubtes.

     

    A l’apartat de mocions, es va aprovar una proposta de rebuig a l’avantprojecte de Llei per a la racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, una altra per preservar el poder adquisitiu de les pensions, i una darrera relativa al dia Internacional de les Dones.