06/11/2015 – La reclamació del Sindicat de Funcionaris de Policia afirma que els identificadors dels nous caporals van ser encarregats abans que se celebrés l'oposició i se sapigués qui aprovaria.
Les oposicions a Guàrdia Urbana de Badalona, tant d’accés com de promoció, s’han vist afectades per un tint de sospita i de retrets durant els darrers anys. Diverses convocatòries han estat portades a Antifrau, acusades de manipulació o han despertat queixes d’aspirants i sindicats. Les proves realitzades ara fa poc més d’un any per seleccionar nou agents que fossin ascendits i ocupessin places de caporal de la Guàrdia Urbana van ser titllades d’adulterades, llavors, per un grup d’aspirants, que van presentar un recurs per demanar la seva invalidació. Mesos més tard, els denunciants, sota el paraigües del Sindicat de Funcionaris de Policia (SFP), van presentar noves proves documentals per afegir solidesa als seus arguments que ara han vist la llum.
El document, destapat aquest divendres pel diari El Periódico i al que també ha tingut accés el Diari de Badalona, amplia el recurs potestatiu de reposició ja presentat fa un any i afirma que, quatre dies abans de l’inici de l’oposició, “el sotsinspector responsable de material i membre del tribunal avaluador, autoritzat per Andreu Rosa, Intendent Cap de la Guàrdia Urbana i president del tribunal, amb l’aprovació del regidor Miguel Jurado, van encarregar” els números identificatius dels “futurs caporals abans de començar l’oposició”, “el que demostra”, diu l’escrit, “que sabien, quatre dies abans, qui anava a superar-la”. A més, s’adjunta la factura dels números identificadors, tant per al uniforme diari com per a l’uniforme de gala, per a un total de 41 agents, entre ells els que, sempre segons la demanda, serien els nous caporals.
A banda, ressalten “la manifesta manca de qualitat dels agents aprovats” i sostenen que no es van fer públiques “les normes i criteris de correcció utilitzades per a corregir l’exercici consistent en l’elaboració i defensa d’un treball relacionat amb l’oposició”. “La correcció de l’examen va consistir únicament en llegir el treball, sense que el tribunal efectués cap pregunta”, pel que la considera “arbitrària i irregular”. Per tot plegat, la part que presenta el recurs demana que “l’Ajuntament ha d’anul·lar l’oposició i donar trasllat a la Fiscalia perquè depuri les responsabilitats penals que correspongui”.
El govern obre una investigació
Fonts municipals han confirmat estar en possessió d’aquesta informació, rebuda des del SFP, i expliquen que existeix una investigació interna per poder obrir un expedient que esclareixi el que va passar. Tot plegat és “molt sospitós”, afirmen, però hi ha d’haver proves i s’ha de constatar que les fotocòpies i documents aportats s’ajusten als oficials i que els números de placa que assenyalen són els corresponents als agents que van passar l’oposició. D’altra banda, també el nou executiu està auditant el concurs d’accés al cos en el que la gran diferència de nota d’alguns aspirants, alguns dels quals tenien relació familiar o directa amb càrrecs del cos i persones properes al govern –escortes d’Albiol-, van aixecar molta polèmica i reclamacions.
El PP nega la relació entre l’encàrrec de plaques i l’oposició
L’exresponsable de la Guàrdia Urbana, Miguel Jurado, del PP, per la seva banda, argumenta que l’encàrrec no té res a veure amb l’oposició i que els identificadors eren per a agents que ja estaven de servei des de feia mesos, com a interins, i que fins i tot alguns dels professionals amb el número encarregat no va superar la prova i, en conseqüència, es va quedar a les portes de l’ascens. Contràriament, sí van aprovar agents que no disposaven del TIP, que va ser adquirit posteriorment. En qualsevol cas, diuen des del PP, estan d’acord amb obrir una investigació per esclarir-ho tot, però recorden que aquest encàrrec de plaques ja es va aportar com a prova en un contenciós-administratiu que no va prosperar.