18/12/2013 – Armand Soler, síndic que ha encapçalat l’organisme els darrers 10 anys, ja ha complert el seu segon mandat i la normativa municipal (ROM) obliga a la renovació del càrrec; l’executiu, però, estudia deixar vacant la plaça.
El govern local del Partit Popular sospesa aquests dies prescindir de la figura del Defensor de la Ciutadania, una instituticó nascuda fa catorze anys a Badalona i encarregada d’atendre les reclamacions de veïns. Armand Soler, síndic que ha encapçalat l’organisme els darrers 10 anys, ja ha complert el seu segon mandat i la normativa municipal (ROM) obliga a la renovació del càrrec. L’executiu, però, estudia deixar vacant la plaça.
La regidora de Govern, Maritxu Hervás, explica que, primer de tot, s’ha de conèixer la nova Llei d’Hisendes Locals i saber si, dins la supressió de duplicitats dins l’Administració, estan inclosos els síndics. A partir d’aquí, s’estudiarà la situació, i, en cas que es prescindís de la figura del defensor, seria de forma temporal fins a trobar consensuadament una persona capaç de prendre el relleu de Soler, una fita que Hervás no veu gens fàcil. Un altre dels motius amb els que el govern argumenta la hipotètica mesura és l’econòmic, tot i no ser el principal. El pressupost dedicat a aquest organisme no és pas ingent, però les tres persones que hi treballen, personal municipal, podrien ser destinades a altres funcions, explica Hervás. A més, considera, cap ciutadà quedaria desemparat, ja que es pot recórrer al Síndic de Greuges de Catalunya.
Per l’actual Defensor, Armand Soler, “no es pot tancar la institució sota cap concepte”, ja que no només protegeix el ciutadà, sinó que garanteix el funcionament de l’Administració. Soler creu que “no es pot valorar aquest treball des de la vessant econòmica”. Tanmateix, assegura que la gran virtut del defensor local resideix en la proximitat i el coneixement de la ciutat, i que prop d’un 90% de peticions a nivell de Badalona quedarien desateses si s’haguessin de derivar al síndic català.
Des del PSC consideren que el Defensor de la Ciutadania és una figura molt necessària democràticament, que funciona, i la retirada de la qual no es pot argumentar amb motius econòmics. També hi coincideix ICV-EUiA, que afirma que el PP no pot prendre una decisió així sense consensuar-la amb la resta de forces i que, segons el ROM, Armand Soler ha de seguir fins a trobar un substitut. CiU, per la seva part, manifesta que s’hauria de deixar vacant la plaça fins a trobar “una persona de consens i amb experiència” si, mentrestant, el govern es compromet a vehicular les queixes veïnals al Síndic de Catalunya.
Tot i que estava previst debatre la decisió en el Ple d’aquest dijous, el govern ho ha aplaçat fins, almenys, el mes de gener.