El govern aprova el primer pas del pressupost amb les eines del PP

    0
    93
    IMG_1592.JPG

    01/03/2016 – PP i Ciutadans voten en contra i el govern decideix aprovar inicialment els comptes en Junta de Govern, tal i com va fer Garcia Albiol el 2014.

    El govern de Guanyem, ERC i ICV-EUiA ha hagut de passar aquest dimarts a la tarda un dels moments més complicats i menys agradables en el que va de mandat. De tràmit, al capdavall, llei en mà, però gens senzill. Partit Popular i Ciutadans han tombat l’aprovació inicial de la proposta de Pressupost 2016 i han obligat l’executiu a aprovar els comptes en Junta de Govern, un mecanisme establert pel PP des de Madrid que permet aprovar un pressupost municipal sense la majoria del Ple, sempre i quan un Ajuntament vingui d’un exercici amb comptes prorrogats, com és el cas de Badalona.

     

    “Seguirem dialogant, però el pressupost no es pot aturar. Per la responsabilitat que tenim de no perjudicar la ciutadania, farem servir tots els recursos legals al nostre abast i l’aprovarem en Junta de Govern”, anunciava l’alcaldessa Dolors Sabater després del debat amb resultat negatiu a la sala de plens. Des del govern s’ha volgut projectar aquest pas com un pur tràmit administratiu després del qual existeix la intenció de reunir-se amb la resta de forces per recollir totes les al·legacions, tal i com hauria succeït si el Ple hagués deixat passat inicialment la proposta. Però el simbolisme pesarà molt en aquesta aprovació.

     

    L’aprovació via Junta de Govern és un mecanisme recollit a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que Xavier Garcia Albiol ja va utilitzar el 2014 per aprovar els darrers pressupostos del PP, quelcom que va ser durament criticat per tota l’oposició política badalonina i que avui ha estat recordat per alguns grups presents a la sala com un episodi a evitar.

     

    El responsable d’Hisenda, Jose Téllez, defensa el recurs de la Junta de Govern com un pas administratiu per poder obrir un període de negociació amb tots els partits i incloure el major nombre de propostes possible de l’oposició. Téllez ha carregat contra el PP per voler “bloquejar la institució” sense haver “presentat cap proposta”. “Amb el vot contrari, que no entenem, volien fer mal al govern, però a qui més perjudiquen és a la ciutat”.

     

    L’executiu haurà d’estudiar ara quina fórmula emprar per dur a terme una aprovació definitiva oberta a tothom, atès que l’aprovació inicial en Junta de Govern obliga a que la definitiva hagi de seguir el mateix camí i no pugui plantejar-se en un debat al Ple.  Jose Téllez insisteix en que buscaran la manera tècnica i legal d’obrir l’aprovació definitiva, ja que la intenció ara és continuar negociant amb l’oposició.

     

    La complicada situació per al govern ha estat provocada pels vots contraris del Partit Popular i Ciutadans. El portaveu ‘popular’, Juan Fernández, ha criticat diferents àmbits del pressupost, com ara la “participació d’aparador”, la manca de “negociació col·lectiva” amb la plantilla municipal pel que fa al capítol de sous o la “curta” partida de subvencions per a entitats esportives. El regidor de C’s, Juan Miguel López, per la seva banda, ha retret al govern no haver rebaixat impostos com l’IBI o preveure un important augment de la despesa i d’altres partides “sense justificació”.

     

    PSC i CiU, per la seva banda, han optat per l’abstenció, amb la idea de continuar negociant i “arribant a punts d’acord” per incloure al pressupost les seves idees i al·legacions. Tots dos han assenyalat punts positius, com ara la despesa social o l’augment de diferents partides, però també han criticat d’altres àmbits com el manteniment de les instal·lacions esportives o el retard amb que arriba el pressupost.

     

    “Era un frau legal quan ho feia el PP, i també ho és ara”

     

    La primera reacció a l’anunci de l’alcaldessa sobre l’aprovació a través de Junta de Govern ha estat a càrrec del president de CiU, Ferran Falcó, que s’ha mostrat molt crític amb la decisió: “No ens tornin a portar al Ple debats contra la RSAL. No facin més comèdia. Això va ser un frau legal quan ho va fer el PP, i també ho és ara amb vosaltres”.

     

    A mode d’avís i premonició, el president socialista, Álex Pastor, havia fet menció a la RSAL durant el debat, abans de conèixer el resultat final: “Aprovar inicialment un pressupost a través de la RSAL, unilateralment en un despatx, és el que feia el PP de Garcia Albiol. Aquest no és el nostre model i creiem que aquest govern també vol canviar això”.