El desacord per la compra de Mas Ram deixa enlaire el pla de viabilitat de la Penya

    0
    101
    DSC_0580_0_0.JPG

    10/03/2017 – El govern no té clar si adquirir les instal·lacions esportives del Mas Ram, una operació essencial per al futur financer del Divina Seguros Joventut.

    El futur del Divina Seguros Joventut continua sent incert dos mesos després de la celebració de l’última junta d’accionistes de la SAD. Dues de les tres potes del pla de viabilitat per garantir la continuïtat de la institució s’han assolit (acord singular amb Hisenda per retornar un deute de 3.2 milions en vuit anys i acord amb entitats bancàries on hi ha els passius), però encara hi ha camí per recórrer.

     

    El Joventut SAD té un deute total d’uns 10.6 milions d’euros i necessita desprendre’s dels seus actius per tirar endavant. En aquest sentit, que la Penya hagi quedat alliberada d’abonar l’IBI del Palau Olímpic de Badalona també suposa un avantatge.

     

    La pota més important

     

    Perquè el Joventut SAD continuï bategant, s’ha de concretar una tercera i última operació: la venda del paquet d’accions (el 90%) que la Penya té a la instal·lació esportiva del Mas Ram.

     

    En el seu moment, quan el Divina va entrar en concurs de creditors, el jutge del concurs va valorar el paquet d’accions de la SAD en 2.5 milions d’euros, però ara l’Ajuntament ha demanat una nova taxació a la Diputació de Barcelona per conèixer si el valor real és aquest.

     

    Al llarg de les últimes setmanes, les reunions bilaterals entre el govern i la Penya s’han intensificat. Des de la regidoria d’esports apunten que s’està treballant “en diferents vies de solució, però que encara no hi ha res segur”.

     

    De moment, l’Ajuntament no ha pogut trobar cap operador “extern” que vulgui comprar el paquet accionarial que té el Divina a Mas Ram. L’alcaldessa ha posat la proposta sobre la taula de sectors empresarials, però sense èxit. Per això, el Joventut SAD insta que sigui el Consistori qui assumeixi el cost de l’operació i és aquí on arriben “les dificultats”.

     

    Més enllà del notable cost, aquests prop de 2.5 milions d’euros, que comprometrien una part de les inversions del mandat, fonts del govern asseguren que és essencial garantir la seguretat jurídica de l’operació. I, a dia d’avui, hi ha qüestions legals que no estan gaire clares; sobretot pel que fa referència a l’interés públic de l’operació, quelcom que s’ha d’assegurar a tota costa.

     

    D’altra banda, la posició política no està definida al si del govern. Si bé sembla que existeix un consens sobre fer el que calgui i estudiar totes les vies possibles per ajudar la Penya, la compra de Mas Ram no reuneix un acord tant ampli. Certs sectors de l’executiu tenen clar que la compra seria el camí menys complicat i que aportaria un nou equipament de ciutat amb piscina, quelcom que necessiten, per exemple, moltes escoles que marxen a altres municipis a practicar natació.

     

    La regidora d’Esports i ICV-EUiA, però, s’hi oposen obertament: “Creiem que hi ha altres prioritats a la ciutat i que s’ha d’invertir en altres parts. S’ha de pensar quina utilitat pública se li pot donar al Mas Ram”. A Iniciativa es té la sensació que les despeses que genera tenir un equip d’elit a l’ACB poden arribar a ser insostenibles.

     

    Les reunions continuen aquests dies. Dimecres, de fet, la cúpula del govern, inclosa l’alcaldessa, es va trobar amb el club, una reunió de la qual no es va sortir amb una conclusió. Res feia pensar que s’arribaria a aquest divendres, quan el club convocarà la junta d’accionistes, amb un acord més o menys segellat.

     

    Junta d’accionistes i estudi de marca

     

    Precisament, el Divina Seguros Joventut té previst convocar de forma oficial la que hauria de ser la junta d’accionistes més important de la seva història.

     

    Segons es va anunciar en la sessió celebrada el desembre passat, el mandat del consell presidit per Jordi Villacampa ha d’arribar a la seva fi. En l’última junta, el president de la Penya es va donar un termini de tres mesos per completar un pla de viabilitat que hauria de garantir el futur de la institució a mitjà termini i evitar d’aquesta manera la liquidació de la SAD.

     

    Cal destacar que el Divina Seguros ha encarregat a una empresa especialitzada la realització d’un estudi de marca per “monetitzar” l’impacte que ha tingut la Penya per Badalona des dels anys 60. Es busca que aquest estudi serveixi per fer entendre a les institucions i a la població què ha suposat l’existència del Joventut per a la ciutat al llarg de tota la seva història.