25/05/2016 – Badalona invertirà més d'1,5 milions en reparacion i renovació del clavegueram, procediments en els que el robot és clau.
Sota la ciutat i els peus dels badalonins discorre una xarxa de fins a 330 quilòmetres de clavegueram que es desgasta i es fa malbé, al que no es fàcil accedir però que, en tot cas, s’ha de revisar i reparar. En aquest procés pren part un element tant important com curiós, clau en les inspeccions de les canonades: un cotxe-robot teledirigit habilitat per recórrer canalitzacions de mides reduïdes i gravar el seu estat.
El robot disposa d’un cable i un tractor totalment dirigibles i porta un equip de filmació amb visió de 360 graus. La càmera està dotada també amb un calibrador làser de diàmetre i un inclinòmetre, que permeten captar imatges reals de les clavegueres. Amb la utilització del robot es poden detectar possibles defectes a l’estructura de la xarxa de clavegueram i prioritzar actuacions, per minimitzar futures incidències.
El petit vehicle, de pes notable i tracció a les quatre rodes, és controlat per un tècnic des de una furgoneta equipada amb ordinadors i un taulell de comandament. L’operari veu a temps real el que capta la càmera del robot i passa informe de l’estat de les estructures.
“Com es pot comprovar, en aquest sector de les clavegueres, el formigó ha perdut les seves propietats pel pas del temps i només queda pedra”, explica l’encarregat de l’aparell mentre recorre unes canonades sota el carrer de les Termes Romanes, on el clavegueram data dels anys 30.
La canalització es veu, tot i que malmesa, relativament neta, però tot té el seu motiu. Abans d’introduir el robot, els tècnics han de netejar amb aigua a pressió les canonades perquè el petit vehicle hi pugui circular. Més enllà de possible fissures o desperfectes, és important que les estructures de la claveguera estiguin ben mantingudes perquè, quant més erosionades estan, més problemes de fluïdesa de les aigües i els residus suposa.
El robot és propietat de FCC, l’empresa concessionària de la neteja municipal, i es fa servir quan es detecten potencials problemes a qualsevol punt de la xarxa de clavegueram per tal de conèixer l’abast de la deficiència.
En total, al llarg del mandat està previst destinar més 1,5 milions d’euros, com a mínim, a renovar i rehabilitar el clavegueram, més enllà del manteniment.