La Junta de Portaveus del Congrés ha rebutjat implantar el passaport covid per accedir a les seves dependències, una mesura de la qual s’havien mostrat partidaris Unides Podemos i alguns partits minoritaris, però que, segons ha explicat el portaveu socialista, Héctor Gómez, no es pot aplicar a la Cambra si no l’adopta abans la Comunitat de Madrid.
Així ho ha assenyalat Gómez a la roda de premsa que ha ofert després de la reunió de la Junta de Portaveus en què s’han valorat diferents mesures davant l’augment de contagis de coronavirus també dins de la mateixa institució parlamentària.
El primer grup que va suggerir la conveniència d’exigir el certificat de vacunació al Congrés va ser Unides Podemos, que el va plantejar per a l’accés als restaurants.
A més d’Unidas Podemos s’han mostrat a favor de sol·licitar el document que acredita haver rebut la vacuna Esquerra Republicana (ERC), el PNB, el PDeCAT i Compromís, mentre que Ciutadans, Més País, Bildu i la CUP no ho consideren necessària. Així ho han manifestat els seus respectius portaveus a les rodes de premsa que han protagonitzat abans d’acudir a la reunió la Junta de Portaveus.
Si bé tots dos partits no es mostren partidaris de donar suport a la mesura, el PSOE i el PP mostren dubtes sobre la legalitat de la norma. Des del partit de Casado es recorda que el Congrés “és un poder públic i no es pot limitar l’accés als diputats en l’exercici de la seva tasca”.
El partit liderat per Santiago Abascal, Vox, també s’ha mostrat contundent a l’hora de rebutjar el passaport covid: “Hi estem en contra i, a més, interposarem recursos judicials contra totes les resolucions dictades a les comunitats autònomes”.