El Club de Bàsquet de Sant Josep vota en assemblea no marxar del Centre Parroquial

    1
    124

    Editorial: Sant Josep, retorn al futur

    La informació del proper tancament del Centre Parroquial aquest cap de setmana ens ha impactat. Ens ha deixat glaçats. Més de 80 anys d’història s’acabaran en prop menys de dues setmanes. Ara, passats un dies de ‘xoc’ emocional només en queden un parell. La sorpresa no és per la notícia en sí, perquè de tots és sabut que des de fa temps sentim la cantarella que tard o d’hora es tancaria o pitjor encara, que es vindria avall. Sinó per la premura de la decisió que deixa a entitas, empreses i famílies sense marge de maniobra. No han deixat ni acomiadar-nos amb una gran gala com es mereixeria. Tot s’ha precipitat a una velocitat vertiginosa. La resolució administrativa de l’Ajuntament ordenant la clausura de l’activitat sense llicència i la sentència judicial desfavorable sobre els sorolls que rebia un veí abans de l’estiu, juntament amb la volada pública de la situació del Centre, ha dirigit a un carreró sense sortida a aquelles persones que tenen responsabilitats legals en cas d’accident  (recordem que fa un parell de setmanes gairebé cau l’edifici del Passatge de la Torre desallotjant a més de cent veïns). Han passat uns mesos valuosos de converses internes sense el resultat positiu desitjat, que l’Arquebisbat presentès aquesta tardor un projecte tal i com s’havia compromès.

    Ara s’ha de païr la realitat, que el CB Sant Josep ha de defensar-se legalment per intentar treure el millor d’aquesta difícil situació, tot i saber que aquesta batalla segurament està perduda. No creiem que sigui positiu per cap de les parts tensionar la situació perquè agreujaria les ferides obertes entre les parts. Cal ser freds i aglutinar esforços, treballar amb un objectiu comú en el que totes les parts surtin beneficiades. Cercar un projecte rendible que sigui vertebrador de teixit social i que inclogui una pista de bàsquet, requisit fins fa un parell de mesos. Cal un retorn que ens dirigeixi cap al futur.

    Reportatge: Tot fa preveure que aquest dissabte seran tancades les dues pistes esportives

    Fins a darrera hora no coneixerem qui i com tancarà el Centre Parroquial de Sant Pep aquest cap de setmana. Tot plegat, arriba després de 7 dies de reunions i declaracions de tots els implicats en aquest tancament, Arquebisbat, Junta Gestora del Centre Parroquial, Club de Bàsquet de Sant Josep, la secció de patinatge i l’Ajuntament de Badalona. Ja fa anys, el 2012, ja sortia a la llum que la instal·lació no reunia els permisos adients i que era urgent afrontar una reforma integral de tot l’edifici. A tot això, s’afegeix una denuncia d’un veí del carrer Enric Borràs per excés de soroll, que porta el cas en mans judicials. La primavera del 2018, l’anterior govern, troba nombroses irregularitats al centre, amb una manca del títol habilitant de les activitats, que a més farà tancar la terrassa del bar, el novembre del 2018. Comencen aquí diverses reunions, entre Ajuntament i Centre Parroquial, amb petites reformes per mirar d’acondicionar una part de les pistes. Un any més tard, la sentència per excés de soroll accelera encara més els requeriments disciplinaris, per part del consistori, per aquesta manca de regularització del centre. El juny d’aquest any, arriba el darrer requeriment, per part del consistori, sobre seu tancament. Tots els recursos presentats pel Centre Parroquial queden desestimats.

    El passat 18 de novembre, en una reunió entre l’Arquebisbat, la Junta Gestora del Centre Parroquial i la secció de bàsquet, l’església anunciava el tancament del centre el 30 de novembre amb una ordre de cessament d’activitat. Aquesta era la primera sorpresa. En aquesta reunió, totes les parts implicades signaven conforme s’assabentaven d’aquest tancament. El meló sobre Sant Pep s’obria i esclatava a nivell de ciutat.

    L’Ajuntament proposa la Focus per ubicar el nou pavelló del Sant Josep

    Després d’una desena de projectes que l’Arquebisbat estudiava pel futur del Centre Parroquial, anunciava a totes les parts implicades, que el futur projecte passaria  per construir una residència per a la gent gran i altres equipaments socials i que no completava cap pista esportiva perquè, segons l’Arquebisbat, no eren rendibles. Aquí arribava la segona sorpresa. Fins fa dues setmanes, sempre s’havia contemplat mantenir una pista esportiva en aquest indret.

    La solució que aportava l’església era finançar, amb les plusvàlues obtingudes d’aquesta operació, un nou pavelló pel Sant Josep. El govern local oferia un terreny a la Focus, a Bufalà, per construir una pista en dos anys, per un import aproximat d’uns 2 milions d’euros. Durant aquest temps, però, els equips que utilitzen les dues pistes de Sant Pep, anirien repartits en diferents instal·lacions esportives de Badalona i Sant Adrià de Besòs i l’Arquebisbat pagaria una carpa provisional per a condicionar la pista d’Àngel Guimerà, a Sant Crist. L’equip de bàsquet mostrava públicament la seva negativa a tota aquesta operació i decidia que l’única opció era quedar-se a l’actual Centre Parroquial i remodelar-lo.

    Nova trobada entre tots els implicats sense cap decisió ferma

    El tancament de Sant Pep comença a ser primera plana dels mitjans de comunicació i dimarts, durant el ple municipal, unes 500 persones es manifesten al carrer per demanar la continuïtat del pavelló del Sant Pep. A nivell polític, s’acorda una nova reunió, dimecres mateix,  per seguir acostant posicions entre totes les parts amb la voluntat de solucionar el problema i s’emplaçaven a una nova reunió el 16 de desembre per articular una solució definitiva. De moment, aquest dilluns els equips del Sant Josep tindran una pista alternativa per entrenar, tal i com ha assegurat el regidor del govern municipal, Rubén Guijarro. L’Ajuntament, però, no ha detallat on i quan podran entrenar els diferents equips que utilitzen el Centre Parroquial. Al vespre d’aquest dimecres, una assemblea de socis del Bàsquet Sant Josep acordaven no moure’s del pavelló. Algunes fonts consultades per aquest Diari indiquen que durant aquest cap de setmana podrien tancar-se dins de la instal·lació, tot i que tot fa preveure que dilluns les pistes quedaran tancades per aquesta manca de títol habilitant.

    Què comporta tenir la instal·lació sense llicència?

    A part del tancament per part de l’administració, la manca d’un títol habilitant comporta un seguit de conseqüències. Segons l’Arquebisbat, la responsabilitat a partir d’aquesta data de tancament recauria als tècnics municipals. Pel que fa als usuaris d’una instal·lació, en aquest cas una pista esportiva,  seria la negació, per part de les companyies, d’assegurar obligatòriament de qualsevol persona que estigui a la instal·lació. L’altra, pot comportar la negació dels equips contraris a disputar partits en un pavelló que no reuneix les mesures actuals de seguretat. Un cas similar, de llicències, va passar en el cas de l’aturada dels concerts al Palau Olímpic de Badalona. La Penya ja ha fet les reformes legals i properament podran programar-se nous concerts. Tot plegat fa impossible, per responsabilitat, poder aturar aquest tancament per aquest dissabte 30 de novembre. El nou repte del Club de Bàsquet de Sant Josep serà lluitar, a partir d’ara, trobar la seva seu del futur.

    Mostres de suport al Sant Pep

    Durant els darrers dies, desenes d’equips de bàsquet d’arreu de Catalunya han mostrat el seu suport al club badaloní. Amb l’etiqueta #SantPepNoEsToca, personalitats destacades del món del bàsquet, entrenadors, jugadors i aficionats han mostrat suport a les xarxes socials a un dels clubs històrics de la ciutat. Fa gairebé 50 anys que el Sant Josep juga els seus partits al Centre Parroquial.

     

    Carles Carvajal

    1 COMENTARI

    1. L’Ajuntament estava esperant un pla de millora per part de l’Arquebisbat i si aquest el presentava, la llicència d’activitats podria seguir el seu curs. Al no presentar l’Arquebisbat cap projecte, per que de fet el que vol és el tancament del Sant Pep per tal de poder fer caixa, l’ordre de tancament s’ha d’executar.

      Per tant, si hi havia una porta al no tancament de Sant Pep si es presentava el pla de millora, per quin motiu no deixa ara l’Ajuntament que aquest pla de millora el presenti una altra o altres entitats?
      Amb aquesta acció l’Ajuntament el que està fent és “premiar” a l’Arquebisbat per la seva deixedesa.

      I una última cosa, tots els grup de l’oposició a l’Ajuntament de Badalona, s’han compromés a no permetre la requalificació dels terrenya, per tant, l’Arquebisbat només té una opció, pavelló esportiu i/o zona esportiva.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí