Després de la reunió que mantindran demà dimecres a les 17.00h en el Viver i que liderarà l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, els representants del Mercat Torner i els de l’Ajuntament per analitzar l’informe realizat per tècnics municipals sobre l’estat de l’edifici, la gent del mercat i la de tot el barri, decidiran què fer en assemblea. El posicionament previ és conèixer la situació real, en una taula i en una reunió i no per les xarxes socials ni els canals de ràdio, i si realment és tan greu com s’ha indicat – els paradistes volen veure l’estudi i sobretot les novetats respecte al que ja se sabia des de fa temps- exigiran que es decreti l’emergència de la situació. El principal problema és la situació de les càmeres frigorífiques, que afectaria a tres parades de les que es diu que haurien de fer un tancament imminent. Evientment, com ha dit Rosa del Amo, regidora de l’Àmbit de Comunicació, Fons Europeus i Protecció a les Persones en una entrevista a Badalona al matí de Ràdio Ciutat “sense la regrigeració ningú no pot operar”, per tant, s’ha de clausurar tota l’activitat. Estava anunciada la intervenció de Rosa Bertran, regidora de l’Àrea de Comerç, Mercats i Consum, però ha estat substituïda per Del Amo.
Veure l’informe i decretar la urgència amb alternativa
Els paradistes volen disposar de la informació des de la que s’addueix aquesta urgència i des d’aquesta situació d’emergència, que es doni tràmit a la creació d’una carpa similar a la creada per al mercat Maignon perquè no es perdi l’activitat, ni el futur de la instal·lació molt estructurant com a nucli de dinamisme del Progrés. Demanen que s’aboquin tots els recursos que durant els darrers períodes s’havien destinat en diferents partides al mercat i que, sempre emparats en la urgència, s’habilitin noves partides per a la solució alternativa, en coherència amb el coneixement que hi ha disposició de diners en les arquets de l’Ajuntament.
“No ens dispersarem per altres mercats”
Insisteixen que no estan per la dispersió dels seus negocis entre d’altres mercats. Aquesta ha estat la proposta anunciada en la mateixa entrevista a la ràdio per Rosa del Amo, que estan estudiant la reubicació i per als que no s’hi avinguin, estudiaran la indemnització que els correspongui. Reclamen un espai alternatiu mentre es desenvolupa el projecte que tenien pactat per fases, que permetria posar en superfície les càmeres que estan en mal estat mentre es reparen i es fan les noves, i també preveïa reagrupar les parades actuals en un espai mentre es va fent la reparació de l’altra part… “Però el Mercat no es tanca”, era el clam dels paradistes, i de tot un barri.
La sensació general és de voler accelerar i finiquitar el mercat, de cop. Sempre sense posar en dubte en cap cas les deficiències estructurals de l’immoble, comparteixen un regust amarg que de cop hi ha massa pressa. Premura, continuen, que és molt contradictòria amb el fet que aquest mateix matí, en ple brogit, tècnics municipals han anat a reparar un bany del mercat que estava espatllat (…). En qualsevol cas, les veus del Mercat, de l’AVV del Progrés i dels partits de l’oposició s’han unit perquè es posi sobre la taula una alternativa factible per no aturar l’activitat de les famílies que porten molt de temps lluitant- ne – unes 15 parades- i per assegurar el futur de la instal·lació municipal.
En els mesos previs a l’escat d’ahir, semblava que s’havia viscut un cert impuls a la recuperació del Mercat Torner des de la conselleria liderada per Àlex Montornès en el govern Guijarro. ERC recorda que durant aquell període van liderar un Pla de Xoc dotat amb 2 milions d’euros per a combatre el deteriorament dels mercats de Badalona, que hi posava 800.000 euros per al Torner per reparar les goteres i les cornises, posar noves càmeres i millorar l’accessibilitat. Per aturar una degradació que ha anat a més, i s’ha agreujat amb els episodis constants de pluja viscuts en els darrers mesos. A més, afegeix, també hi havia una subvenció de 240.000€ de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per a la remodelació de la façana, les portes d’accés i la construcció de lavabos accessibles. També està en aquests moments en curs la licitació per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona de la redacció del projecte executiu, estudi de seguretat i salut i posterior direcció de les obres de l’adequació del Mercat Torner, dotat amb 38.000 euros. Per tant, hi havia una certa sensació que alguna cosa es mouria, també, perquè el govern Albiol havia anunciat que durant el trimestre del 2024 es presentaria un projecte de reforma.
El Torner, centre de la recuperació del barri
La darrera proposta per millorar l’entorn va ser encàrrec a la voluntat manifestada per la regidora Rosa Bertran d’encabir els encants del Gorg al voltant del mercat, proposta que està en estudi després de les al·legacions de l’AVV del Progrés. I és que l’enèsima crisi al Torner, sembla que l’esclat d’avui marcarà un punt d’inflexió, coincideix amb la campanya liderada des de l’AVV per dignificar i posar en valor el barri, que tem quedar desdibuixat entre l’eix del Centre – Pompeu Fabra i l’eix del Gorg. Amb la singularitat d’un Torner recuperat, que defensaran amb les ungles, el situen com l’epicentre d’un projecte de pacificació i dinamització del barri. Per tant, el barri estarà al costat del seu mercat i també aquest símbol esdevé, pels moviments d’avui, punt de confluència de moltes altres persones i col·lectius que defensen un model urbanístic similar al que encara s’ha pogut mantenir al Progrés, amb tipologia de planta baixa i com a màxim dues o tres plantes i comerç de proximitat – que està en hores baixes-.