El Centre de Normalització Lingüística, 25 anys impulsants el català a Badalona

    0
    82
    cnl badalona.JPG

    11/10/2014 – El Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) ha acollit aquesta setmana la jornada de celebració pels 25 anys del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià.

    El Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) ha acollit aquesta setmana la jornada de celebració pels 25 anys del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià. Els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià, amb la Generalitat de Catalunya, van ser membres fundadors del Consorci per a la Normalització Lingüística.

     

    A l’entrada del Museu, el recull de fotografies van posar cara a la diversitat d’usuaris del CNL al llarg dels 25 anys i a les imatges recollides al photocall: alumnes, col·laboradors, voluntaris i aprenents, representants diversos. No hi van faltar les fotografies de les persones que treballen al CNL, que, com va recordar el president del Consell de Centre, “són d’una vàlua extraordinària” per l’entusiasme, la professionalitat i la generositat.

     

    Alumnes i exalumnes, voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua (VxL), assistents dels clubs de lectura i altres usuaris del CNL es van distribuir en grups per gaudir de les explicacions de les professores i professors del CNL i de Jordi Vilalta, tècnic del MHIC, en les visites guiades als espais del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MHIC), un espai magnífic per la seva estructura i pels seus continguts. Al costat, el grup de solidaritat És L’Hora oferia un espai per poder fer petar la xerrada més informalment.

     

    Alguns van compartir els seus records al vagó de tren d’”El Sevillano”, ja que hi havien viatjat –una persona hi havia fet aquest trajecte migratori el dia del seu 13è aniversari-, i molts van descobrir les situacions extremes de les emigracions i de les immigracions, també amb la conferència de Josep Maria Monferrer (“Història del barri de la Mina”), una xerrada interessant que va ser també participativa amb les preguntes de les persones assistents.

     

    Als porxos, l’exposició “El català, llengua d’Europa” mostrava l’actualitat d’una llengua moderna i oberta al món.

     

    A les 7 de la tarda es va encetar l’acte institucional, en el qual van participar: Ester Franquesa Bonet, presidenta del CPNL; Joan Callau Bartolí, alcalde de Sant Adrià de Besòs, i Juan Fernández Benítez, president del Consell de Centre del CNL de Badalona i Sant Adrià, actuals representants de les institucions formants, que van estar acompanyats per moltes persones que han col·laborat amb el Centre en els seus 25 anys d’història.

     

    Emili Ferrando, professor d’Història i historiador, va fer una interessant intervenció amb el títol “Lluites obreres a la Tèrmica del Besòs” -ja que a la sala hi havia instal·lada l’exposició “Sant Adrià, la fàbrica de la llum”- que va incloure l’emotiu poema Murió por gritar.

     

    L’acte es va tancar amb un pastís “virtual”, amb unes espelmes testimonials que van bufar   Carles Sagués i Joaquim Miquel, per una banda, i Juan Fernández i Gregorio Belmonte, de l’altre, passat i present del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià.