El Centre Cultural El Carme obre les seves portes

    0
    97
    IMG_9662.JPG

    05/09/2013 – Ahir va ser finalment inaugurat; a partir del dia 2 d'octubre començaran els cursos d'idiomes de la UB, la matriculació dels quals ja està oberta.

    El Centre Cultural El Carme va obrir ahir de forma definitiva les seves portes. L’alcalde Garcia Albiol, juntament amb el vicerector de Política Docent de la UB, Joan Viader, van inaugurar l’edifici després que dimarts ambdues institucions signessin el conveni que cedeix el 65% de l’instal·lació a les activitats i cursos de la universitat. L’ús serà compartit, ja que El Carme acollirà també la nova Oficina de Turisme de la ciutat, que serà estrenada cap a finals d’aquest mes de setembre. A la planta subterrània hi haurà una sala d’exposicions amb una gestió també compartida, a més d’una sala d’estudis, a la planta baixa, oberta per a tota la ciutadania.

     

    El Centre Cultural El Carme està destinat a ser un equipament emblemàtic per a Badalona, tant per la seva singularitat arquitectònica com pel fet que la Universitat de Barcelona l’hagi escollit per oferir-hi diversos estudis. L’edifici té 3.500 metres quadrats, repartir en una planta subterrània, planta baixa, 4 plantes pis i una planta superior de serveis.

     

    L’oferta d’estudis de la UB a Badalona s’iniciarà enguany amb cursos d’idiomes (alemany, anglès, italià, francès, japonès i rus) impartits a través de l’Escola d’Idiomes Moderns. El Carme arrencarà amb l’oferta d’un miler de places en aquests cursos d’idiomes i d’entre 6.000 i 7.000 per a la resta d’oferta formativa que anirà acollint el centre. El cursos d’idiomes a Badalona començaran el proper 2 d’octubre i la matriculació ja està oberta.

     

    El ventall s’anirà completant amb cursos temàtics de reciclatge professional -informàtica, mediació i màrqueting, entre altres-, cursos temàtics de caire cultural sobre literatura, història i música clàssica; cursos de formació per a les proves d’accés a la universitat; i formació per a majors de 55 anys. La voluntat de la UB és consolidar la relació amb Badalona, ampliar l’oferta d’estudis al llarg del temps, incorporar més endavant estudis de postgrau i, si resulta viable, matèries pròpies de graus universitaris.

     

    Cal destacar que un dels acords als que han arribat la UB i l’Ajuntament de Badalona és el fet que els veïns de Badalona es podran matricular als cursos organitzats per la UB a Badalona amb les mateixes condiciones econòmiques que els estudiants de la UB. D’altra banda, s’ha previst la creació d’un pla de beques per als millors alumnes dels instituts de Badalona, mitjançant el qual aquests estudiants obtindran la matrícula gratuïta als cursos d’idiomes.

     

    Durant l’acte de signatura del conveni, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha destacat que amb aquest acord l’Ajuntament aconsegueix portar la universitat “al cor de Badalona”. Garcia Albiol també ha agraït al Grup municipal de CiU i ICV-EUiA les seves aportacions i bona predisposició.

     

    Per la seva banda, el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, ha expressat el seu convenciment que la relació entre universitat-ciutat “serà sòlida, permanent i de llarg abast”. El rector també ha manifestat  que la UB aposta per una oferta formativa de qualitat a Badalona amb voluntat de creixement tant en la formació complementària com l’oficial de graus i màsters. “La UB té la vocació de ser la universitat de Catalunya”, ha conclòs el rector.

     

    Postures dispars de l’oposició

    CiU es congratula de la materialització del conveni i del fet que s’hagi considerat la seva demanda perquè es garantís una sala d’estudi i una d’exposicions a l’edifici que ocuparà la Universitat de Barcelona; també valora positivament que el projecte impliqui la posada en marxa d’un programa de beques per als millors estudiants de Badalona que vulguin accedir als cursos del centre. El líder de la federació, Ferran Falcó, també ha recordat que “en el futur, quan la realitat econòmica ho permeti, Badalona no ha de renunciar a crear a l’edifici el centre cultural i cívic de referència per als veïns del centre de la ciutat”.

     

    El PSC, per la seva part, insisteix en què veu aquest acord com una “privatització” d’un espai que hauria de destinar-se a entitats de la ciutat com a centre cívic. El president del grup municipal, Jordi Serra, critica que el PP no hagi sabut donar sortida en dos anys, a nivell cultural, a un edifici com El Carme, amb la sala d’exposicions més gran de la ciutat.