El CAP Llefià-Gran Sol: un ambulatori sense dia i hora

    0
    192
    IMG_4130.JPG

    15/11/2013 – El futur Centre de Salut de Llefià-Gran Sol va ser impulsat el 2009 i la seva construcció va començar a principis de 2011, però encara es desconeix la seva data exacta d’obertura, que podria arribar abans d’estiu.

    Un nou centre d’atenció primària (CAP) a prop de casa va ser una de les reivindicacions més reclamades per la ciutadania i les entitats veïnals de la part alta de Llefià. Fins al dia d’avui, la població de la zona, l’orografia de la qual compta amb elevats pendents que separen les parts superior i inferior del barri, s’ha de desplaçar fins als CAPs de La Salut –contigu al passeig de La Salut- i de Llefià –a la plaça Trafalgar-, el que suposa un esforç considerable per a moltes persones d’avançada edat o amb problemes físics.

     

    Amb l’objectiu de pal·liar aquest problema i de descongestionar el servei dels dos ambulatoris ja existents, el 2009 es va aprovar la construcció del nou Centre de Salut de Llefià-Gran Sol a l’avinguda del Doctor Bassols amb el carrer d’Àsia. El projecte contempla la confluència d’una nova àrea bàsica de salut (ABS) amb el Centre de Salut Mental Badalona II, que actualment presta servei a Gorg i Sant Roc, per tal d’homologar la xarxa de salut mental dins de la resta de serveis d’atenció sanitària, tot donant-li una visualització com a oferta en un mateix edifici no diferenciada ni segregada.

     

    El març del 2011 va començar la fase d’enderrocaments i treballs per adequar el solar i deixar pas a la construcció, gestionada per l’empresa municipal Engestur. Encara que, pràcticament en tot moment, les obres han avançat segons els terminis previstos, la posada en marxa de l’equipament ja arrossega mesos d’endarreriment. De fet, i tal i com el conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar en la seva darrera visita a la ciutat, l’obertura estava prevista per la primavera d’enguany. Però no serà fins el primer semestre de 2014 que el CAP Llefià-Gran Sol obrirà portes, pràcticament segur abans d’estiu, confirmen des de l’Ajuntament. Molts veïns i veïnes, no obstant, que veuen l’estructura de l’edifici ja finalitzada, es pregunten que a què esperen les autoritats per inaugurar l’ambulatori. L’Administració afronta ara la darrera fase del procés: equipar les instal·lacions amb el mobiliari i els recursos i maquinària adequats. La Generalitat, i així ho va aprovar el Ple de l’Ajuntament fa uns dies, ja ha anunciat la intenció d’injectar 952.000 euros per finançar aquest darrer pas abans d’obrir portes.

     

    El nou CAP, de prop de 4.000 metres2 de superfície entre soterrani, planta baixa, primera i segona, està concebit per donar servei a un conjunt de població de entre 23.000 i 25.000 persones. Segons la regidoria de Salut, estarà composat per 15 equips de medicina general, quatre de pediatria i dos d’odontologia, a més d’una possible unitat polivalent que podria prestar atenció especialitzada de neurologia i dermatologia, tot i que encara s’ha d’acabar de dialogar i concretar.

     

    Una inversió de 8,4 milions d’euros

     

    El projecte del Centre de Salut de Llefià-Gran Sol ha suposat una inversió total de 8.452.486 euros, finançada per la Generalitat i que inclou: els estudis topogràfics i geotècnics, la redacció del projecte, la direcció de les obres, la contractació de les corresponents escomeses dels serveis del centre, les llicències i permisos necessaris a més de l’obra i l’equipament del centre. Els 952.000 euros suposaran l’impuls final. A més d’aquest 8,4 milions, Badalona va realitzar una despesa de 436.700 euros en treballs previs per adequar els terrenys.

     

    Els metges, preocupats per la manca de personal

     

    Els treballadors i treballadores dels ambulatoris de Llefià i La Salut esperen amb incertesa l’obertura del CAP del Gran Sol. I és que el personal que donarà servei al nou centre serà traslladat des dels ambulatoris ja existents a la zona. Un cop finalitzada la construcció, Salut haurà d’assignar al nou equipament els veïns de l’entorn, per tal “d’equilibrar el nombre d’usuaris dels tres ambulatoris”. En conseqüència, expliquen les autoritats sanitàries, “s’han de moure els professionals per equiparar l’atenció”. Així mateix, asseguren que la població no està creixent i que el que es farà serà prestar la mateixa atenció amb un altre centre més. Des del col·lectiu de treballadors no es veu amb aquesta perspectiva i temen que la qualitat del servei pugui minvar, degut a la reducció de professionals per a cada instal·lació. A més, consideren que repartir l’actual plantilla en tres grups conduirà a tenir tres infraestructures sense aprofitar la seva màxima capacitat, amb el malbaratament que això suposa. Aquesta mesura se sumarà a la retallada de plantilles que molts CAP venen patint els darrers dos anys. Representants sindicals parlen de fins a una trentena de baixes que no han estat cobertes i que cada cop fan més voluminós el nivell de feina i les agendes de l’atenció primària. Des de l’ICS admeten que s’han produït baixes no substituïdes, però asseguren que no alteren la qualitat del servei.