El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a un 25% de l’ensenyament en castellà a l’escola. El Suprem dona per vàlids els arguments del TSJC, que sosté que el castellà és “residual”, i ordena a la Generalitat que prengui mesures per tal que tots els alumnes rebin de manera “efectiva i immediata” l’ensenyament mitjançant “la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini”. En el cas del castellà hauria de ser d’un mínim del 25%.
Els consellers Josep González Cambray i Natàlia Garriga han fet una crida a blindar el model d’immersió lingüística i han denunciat el que consideren un nou “atac” a l’escola catalana. Cambray ha demanat als centres i als professors que continuïn treballant com sempre i continuïn defensant el model d’escola catalana.
Garriga ha recordat que les dades indiquen que l’ús del català va de baixa a les aules, i ha assegurat que el català és una prioritat per al Govern.
El català, a la baixa
Els darrers estudis efectuats pels departaments d’Educació i Cultura determinen la situació per al català no és bona. Entre 2006 i 2021, els alumnes que utilitzen el català sempre o gairebé sempre per adreçar-se als professors ha caigut del 56% al 39,4%. El mateix passa amb l’ús del català en les activitats en grup: en els últims quinze anys, s’ha passat d’un 67,8% a un 20,7%. Per últim, els docents que usen sempre o gairebé sempre el català cau del 63,7% al 46,8%.