Els Castellers de Badalona celebren el seu 25è aniversari: la història de la Colla Micaco

    0
    412

    La Colla Micaco prepara diversos actes amb motiu de la celebració

    Si alguna cosa ens caracteritza als catalans és la nostra passió per enfilar-nos, i els badalonins no som menys que d’altres. Treball en equip, esforç i esperit d’autosuperació, aquests serien alguns dels valors que encarna la cultura castellera. L’any 2010 va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i a Badalona, malgrat no ser una ciutat de tradició castellera, ja fa 25 anys que tenim la nostra pròpia colla castellera.

    Els Castellers de Badalona van fer la seva primera actuació pública a la ciutat l’any 1998, però es van fundar un any abans, concretament el 6 de març de l’any anterior, 1997. A finals dels anys 90 va ser un moment de boom en el món casteller en el qual van néixer diverses colles al territori català, encara no totes elles es van acabar consolidant en el temps.

    “La imatge gràfica dels castells és brutal, darrera hi ha molta despesa, tant econòmica com de temps”

    A Badalona va ser gràcies a la iniciativa de Jaume Sellarès que va impulsar acompanyat d’aquells que estaven interessats en el projecte una colla castellera a la ciutat. Arran d’una convocatòria de l’Associació Festa Nacional dels Països Catalans es reuneixen al Centre Cívic de Dalt la Vila una cinquantena de persones amb l’objectiu de crear una colla castellera. Poc després comencen els assajos al centre cívic de Dalt la Vila, i no és fins al 15 de novembre d’aquell 1997 que els Castellers de Badalona fan la seva primera actuació pública. En aquesta aparició ho van fer amb pantalons i camisa blanca, que identifica una colla principiant, i es va realitzar el pilar de quatre caminat.

    Però des de quant es començar a contar oficialment que existeixen els Castellers de Badalona? La data exacte és el 17 de maig de 1998, en el marc de les Festes de Maig de Badalona, que la Colla fa la seva presentació estrenant camisa i escut i apadrinats pels Castellers de Montcada i Reixac. En els inicis, quan s’estava decidint la camisa i l’escut per la futura colla es van voler triar símbols ben badalonins. La camisa escollida és de color micaco, paraula que a Badalona serveix per identificar el que arreu es coneix per nespra. L’escut mostra els elements representatius de la ciutat: la bandera catalana i les tres barres ondulades.

    “La principal activitat d’una colla castellera és fer castells, però també hi ha una activitat social molt important”

    La coneguda com a Colla Micaco es defineix com a una colla molt familiar que es troba a la zona no tradicional. “Som una colla de castells de 7 que aspira a aconseguir castells de 8 i repetir la gesta que es va aconseguir el 2016” ens explica en Sergi Sánchez, “Demo”. “Quan hem fet alguna sortida més enllà del terreny català sempre hem estat molt estimats. La imatge gràfica dels Castells és brutal, encara que a darrera hi ha molta despesa, tant econòmica com de temps.”

    Al llarg de 25 hi ha hagut alts i baixos, però de ben segur que tots els castellers de Badalona tindran a la memòria moments emblemàtics com el 4 de 8 que el 25 de setembre del 2016 va permetre guanyar el XXVI Concurs de Castells de Torredembarra. El 2012, en el marc de la Festa Major Festa Major de Sant Cristòfol de Premià de Mar, també es van assolir castells memorables com la torre de 7, 2de7, que fins al novembre de l’any passat, 2022, no s’havia pogut tornar a fer.

    La reivindicació d’un local d’assaig digne
    Una de les reivindicacions que els darrers anys més els ha condicionat és la falta d’un local propi en condicions per la colla. A principis del 2019, van rebre una notificació per part dels propietaris de la nau de Can Peixau, al carrer Font i Escolà, 42, el seu antic local, conforme havien d’abandonar el que havia estat el local d’assaig des del 2011. Amb l’Ajuntament van acabar arribant a un acord per tal de traslladar els assajos a l’espai de l’antic Mercat Maignon. Des d’aquell moment, els Castellers fan servir l’edifici, el qual està encara pendent de reforma, com a local d’assaig, encara que continuen denunciant una falta de serveis evident. “La principal activitat d’una colla castellera és fer castells, però paral·lelament hi ha una activitat social que és molt important i que al Mercat Maignon és molt complicat”.

    Actualment, els Castellers de Badalona estan integrants per unes 80 persones fixes que poden arribar a ser més 140 persones sumant les diverses actuacions castelleres. D’elles, hi ha entre 20 i 25 infants. Des dels Castellers i altres entitats culturals de Badalona es va proposar fa un any crear al mateix Mercat Maignon una “casa de la festa” en la qual s’integressin les diverses agrupacions i entitats culturals de Badalona per tal de concentrar-ho en un sol local amb serveis dignes. Aquest projecte segueix estancat i serà un dels reptes del proper govern. Aquest projecte, a més, xoca amb el projecte inicial de reformar el Maignon perquè s’hi tornin a instal·lar els paradistes al original, actualment desplaçats a la carpa d’uns metres enllà.

    La celebració dels 25 anys
    Entre els actes per celebrar els 25 anys dels Castellers de Badalona ja van començar amb la presentació del logo especial dels 25 anys al Museu de Badalona. Un dels actes amb els que es va començar l’any va ser a la Copa del Rei, primer a la FanZone i a la mitja part de la final en el que van actuar al mig de l’Olímpic. “Va ser un moment molt mediàtic per nosaltres, sempre que fem actuacions a fora de Catalunya, o hi ha persones que no són catalanes, la gent flipa” ens expliquem.

    Aquest proper cap de setmana, el diumenge 19 de març, tindrà lloc la Diada d’Inici en la qual es farà a la Plaça del Pou del Greix, a la Rambla amb Carrer de Mar, a les 12h. Per la diada de les Festes de Maig, una de les diades més especials de l’any, els acompanyaran els Nens del Vendrell, la colla més antiga del món casteller exceptuant les dues de Valls. A més, el 20 de maig també vindran a Badalona els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. El dissabte 15 d’abril es farà la ‘Jornada dels Micaquets’ que serà especial amb activitats per infants, joves i adults. Durant l’any es faran diversos actes, un sopar, s’organitzarà un concert… Finalment, per la darrera part de l’any, s’està preparant l’exposició dels 25 anys. Seran 25 imatges amb 25 moments.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí