Durant el març arriben les portes obertes a les escoles de Badalona

    1
    126

    El proper 18 de març coneixerem tota l’oferta definitiva de P3, primària i ESO a les escoles de Badalona, tant públiques com concertades. Aquests dies, però, totes les escoles de la ciutat estan realitzant jornades de portes obertes. Totes elles inclouen una xerrada i una visita guiada al centre on els pares tenen la possibilitat d’entrar a les aules i recórrer tota l’escola. Aquesta és una oportunitat que tenen els pares per conèixer a fons tots els centres, on estan interessats per poder cursar, a partir del mes de setembre, el nou curs escolar. L’objectiu és que els progenitors puguin veure les instal·lacions i informar-se del projecte educatiu de cada centre abans de prendre la decisió. Aquestes jornades de portes obertes s’han convertit en habitual en moltes escoles, que veuen en ella una oportunitat per a mostrar el seu model educatiu. En molts casos, aquestes visites es complementen amb vídeos informatius que, a través de les xarxes socials, es converteixen en el millor reclam per aquells pares i mares que encara no saben en quin centre educatiu matricular als seus fills. Aquestes jornades de portes obertes estan centrades habitualment a informar els pares sobre tots avantatges dels centres, és a dir, des de com són les seves instal·lacions fins amb quins serveis compten, si tenen menjador escolar, aula matinal, aula de suport a la integració…. No obstant això, segons alguns centres consultats, les preguntes més comunes dels pares i mares que acudeixen a aquestes jornades solen estar relacionades amb si es té o no menjador i aula matinal, si realitzen activitats extraescolars i quins o la metodologia a impartir. La majoria d’escoles de Badalona, tant públiques com concertades, han preparat les jornades de portes obertes durant tot aquest mes de març, abans que comencin les dates de preinscripcions als centres escolars de la ciutat.

     

    Nou decret de concerts educatius. Com afectarà a l’escola concertada de Badalona?

    La Generalitat de Catalunya vol tirar endavant el nou decret de concerts educatius. Segons el govern català, aquest s’ajustarà a les necessitats reals de les escoles concertades. El decret vigent és de 1993 i el departament d’Educació considera que les condicions econòmiques i socials no són les mateixes i, per tant, cal actualitzar la forma com l’administració subvenciona aquest model educatiu. Un dels punts destacats del nou decret és que es deixaran d’aportar diners en aquelles escoles que segreguin per sexe. També vol regular que les quotes que paguen les famílies no siguin excessives, ja que han detectat que algunes escoles cobren un preu que s’apropa al de privada. La tramitació d’aquest decret ha provocat que les associacions de mares i pares de l’escola concertada catalana hagin presentat més de 150.000 al·legacions demanant canvis en aquest decret, i sobretot, que es garanteixi un finançament just. El president de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament, (FCCE) el badaloní Manel Dunjó, assegura al Diari de Badalona que “totes les escoles concertades de Badalona tenen un futur incert si el decret s’aplica amb rigor”. Segons Dunjó, “amb els decrets anteriors també s’han perdut concerts en algun curs principalment per la manca de natalitat, però els centres afectats han pogut recuperar-lo perquè el Departament ha aplicat el decret sense ànim de suprimir centres educatius. Amb els nous decrets si un centre perd una línia per no complir amb la ràdio del 60% d’alumnes procedents de la zona o bé per insuficiència d’alumnes en el període de preinscripció, no podrà recuperar-la”. El vicepresident de la FCCE considera que no seria millor donar-li una nova oportunitat pel següent curs per saber si és un fet puntual o es tracta d’una tendència irrecuperable. Segons Dunjó, “en el decret es podria introduir una transitòria que contemples aquesta possibilitat. Si per altra banda és un fet generalitzat que també afecta la pública es podria plantejar fer una reducció de la ràtio d’alumnes per classe”. Per últim, des de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament, consideren que Badalona és una ciutat que té una complexitat especial, hi ha zones educatives que tenen una gran oferta de places escolars concertades i altres on predomina la pública. Segons la FCCE, el decret pretén impedir que les famílies portin als seus fills/es al centre educatiu de la seva preferència i en una societat moderna com la nostra, l’administració té l’obligació de respectar la voluntat de les persones, lògicament dins d’un marc regulat, però no d’aquesta manera.

     

    Les dades:

    Alumnes que cursen estudis a Badalona (curs 2019-20)

    6.400 alumnes educació infantil

    14.500 alumnes educació primària

    10.000 alumnes educació secundària

     

    Arriba la 8a Fira de l’Ensenyament al Centre Cultural l’Escorxador

    El proper dijous, i durant dos dies, tindrà lloc la 8a Fira de l’Ensenyament de Badalona, una mostra que s’organitza amb la voluntat de fer conèixer l’oferta actual en cicles formatius, universitats, programes de formació i inserció, escoles d’adults i formació complementària. La fira pretén convertir-se en un espai d’orientació i de trobada per a tot l’alumnat de secundària, batxillerats, cicles… així com per a les seves famílies i per a les persones interessades a iniciar, continuar o complementar la seva formació. A la mostra s’hi podrà trobar diversos expositors dels centres educatius de Badalona i rodalia on els/les estudiants, famílies i qualsevol persona interessada s’hi podran adreçar per informar-se. També s’han organitzat diverses xerrades on s’explicaran les diferents especialitats d’estudis: cicles formatius, PFI, idiomes, estudis universitaris, ensenyaments superiors. Com en els darrers anys la fira disposarà d’una Human Library, un espai de converses professionals, organitzades per àmbit de coneixement, on l’alumnat pot parlar de manera distesa amb professionals en actiu (enginyers/es, arquitectes, professorat, metges/ses, jutges….) o l’Espai Idiomes (de 10 a 13 hores) en el qual es posarà en valor la importància dels idiomes i la mobilitat, compartint les experiències de diferents joves que han participat d’un Erasmus. La 8a Fira de l’Ensenyament es celebrarà dijous 12 de març i divendres, dia 13, de 9 a 14 hores, al Centre Cultural l’Escorxador.

     

    Carles Carvajal

    1 COMENTARI

    1. De triar res, ens imposen i entrarem a sorteig, exemple Institut La Riera abasta a 7 escoles, nens de l’Lola Anglada la majoria no entraran.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí