07/09/2017 – L'alcaldessa explica que ha rebut el comunicat de la Generalitat i que així ha respost.
“Ja he respost la carta de la Generalitat confirmant que l'1 d'octubre, a Badalona, els col·legis electorals estan a la seva disposició per votar amb normalitat”. Aquests missatge clar i directe ha irromput aquest dijous a mig matí a les xarxes socials de la mà de l'alcaldessa Dolors Sabater, qui ha afirmat al seu compte de Twitter que el govern català ja s'ha comunicat amb l'Ajuntament de Badalona per demanar facilitats de cara al referèndum de l'1 d'octubre.
Fins ara, i, de fet, fins aquest dimecres a la tarda, Sabater s'havia mostrat totalment favorable a que es pogués votar i a que Badalona formés part de tot plegat. No obstant, havia estat prudent, a l'espera de les indicacions de la Generalitat, i no havia arribat a concretar si això es concretaria en que els centres electorals habituals estarien disponibles.
De moment, l'alcaldessa ja ha confirmat que l'Ajuntament posarà a disposició de la Generalitat els col·legis electorals, com sempre, “per garantir el dret a vot de la població”. Els membres del govern de Guanyem i ERC s'han mostrat molt satisfets de l'anunci i consideren que es tracta d'un exercici de normalitat.
ICV-EUiA, en desacord amb la "ràpida i unilateral reacció"
Des d'ICV-EUiA, però, discrepen de la postura que ha pres l'alcaldessa de forma “unilateral”. El regidor Àlex Mañas creu que el Parlament ha donat “un pas en fals” i que la “ràpida reacció” de Dolors Sabater deu estar “sotmesa a unacord previ”. Pel que fa a la petició de la Generalitat, creu que s'han de cedir els locals però amb un “informe previ” del secretari i sempre “protegint els funcionaris”. En qualsevol cas, assegura que aquesta desavinença sobre com exercir el dret a decidir “no posa en risc el govern de Badalona”.
L'oposició avisa d'accions judicial i espera l'informe del secretari municipal
El Partit Popular no ha trigat gaire a reaccionar i ha assegurat que no permetrà que es posi “la institució i la ciutat al servei d'un procés il·legal”. En aquest sentit, han anunciat que prepararan accions judicials per escometre-les tant bon punt l'Ajuntament doni algun pas administratiu de cara al referèndum. Tanmateix, el PP ha demanat al PSC que “trenqui qualsevol acord de governabilitat i que surti d'immediat a comunicar-ho”.
Els socialistes insisteixen en que no tenen “cap acord” amb el govern de la ciutat ni en formen part. El grup municipal demana a l'alcaldessa que “no situï Badalona fora de la Llei” i, en aquesta direcció, demanaran un informe al secretari municipal que esvaeixi dubtes sobre el posicionament legal que ha de prendre l'Ajuntament.
El Partit Demòcrata, en declaracions a Televisió de Badalona, ha afirmat que Badalona “ha de seguir amb normalitat el que va decidir el Parlament” aquest dimecres, que és celebrar el Referèndum.
Ciutadans, per la seva banda, explica que a primers d'agost ja va registrar una instància dirigida al secretari general, recordant “l'obligació de respecte a la Constitució i l'Estatut”. “Confiem plenament en els funcionaris de l'Ajuntament”.