Diferents reaccions polítiques a nivell local després del 9N

    0
    88
    IMG_7457.JPG

    12/11/2014 – El Diari de Badalona fa un recull de l'opinió de les diferents forces polítiques de la ciutat després de conèixer els resultats del 9N.

    El transcurs del 9N a Badalona i els seus resultats, com arreu de Catalunya, han despertat reaccions diferents en els diferents partits representats a nivell municipal. L’alcalde Garcia Albiol (PP), que ha subratllat la “normalitat” de la jornada, afirma que “totes les persones que se senten independentistes van votar” i que això ha desprès un total de 36.000 suports al ‘Sí-Sí’, sobre un cens d’una mica més de 160.000 persones, incloent els joves d’entre 16 i 18 –que representarien uns 6.000 veïns-. Obviant, diu, que no hi havia “garanties democràtiques”, es tracta d’una xifra que suposaria un 22-23% del cens, pels quals “s’ha de tenir respecte”, però també “per tota la resta que no hi van participar”. Pel que fa a una possible influència electoral, considera que no es poden buscar similituds o afectacions, però argumenta que, si “algú busca que surti malparat” amb aquests resultats, són “36.000 vots a repartir entre ERC, CiU, CUP i part d’ICV-EUiA”. “Si això els fa contents, a mi també”.

     

    Des del PSC creuen que el 9N ha estat “una gran mobilització”, sobretot “de l’electoral més independentista. El president local, Jordi Serra, ho veu com un toc d’atenció al PP, que, al seu parer, va errar intentant impugnar els darrers dies el procés participatiu. “Va ser un moviment poc intel·ligent que va convocar més persones. La votació també ha anat contra el PP”. Tot i així, diu, les xifres no són extrapolables a les eleccions municipals.

     

    CiU, per la seva part, manifesta que “50.000 persones és una xifra molt important i prova que el clam pel dret a decidir és ferm també a ciutats metropolitanes” com Badalona. En clau local, sostenen, la votació ha estat una resposta al “menyspreu del PP d’Albiol” a través d’una “demostració de civisme democràtic”. De la mateixa forma, el líder convergent, Ferran Falcó, ha destacat que els 36.000 vots pel 'Sí-Sí' superen els aconseguits per PP o PSC les darreres eleccions municipals, el que demostra, diu, que hi ha "base" per haver conjuntat la candidatura unitària pel dret a decidir que CiU va proposar fa un parell de mesos, però que els interessos partidistes han impedit que fos una realitat.

     

    ICV-EUiA considera la votació de diumenge “una nova mobilització massiva de la societat pel dret a decidir i com a resposta a l’actitud del PP”. L’alta participació, diuen, demostra, en aquest cas a Badalona, “ganes de trencament i ruptura” i suposa un “missatge de desaprovació cap al PP i el govern local”. “És complicat comparar les dades amb les d’unes eleccions, però sí és cert que es poden percebre ganes i il·lusió de canvi a la ciutat”, explica el regidor Carles Sagués.

     

    ERC, a nivell Catalunya, veu l’1,8 milions de vot pel ‘Sí-Sí’ com una xifra “imbatible” per cap combinació partidista en qualsevol elecció, i considera que Catalunya ha donat un “primer pas de dignitat de país”. Observen l’alta participació com un clar desafiament a l’Estat i un pas “sense retorn”, també a Badalona, on, a més, es comptava amb l’oposició institucional. Miquel Estruch preveu que al maig hi hauran molts canvis, no només pel 9N, que influirà, també per altres factors polítics.

     

    La CUP qualifica d’“èxit rotund” el procés de diumenge, com una acció contra el govern central i de desobediència en nom “de la llibertat d’expressió” i, en el cas de Badalona, contra el govern local. Tot i l’oposició de l’Ajuntament, destaquen, la societat civil i política ha pogut autoorganitzar-se, empoderar-se del 9N malgrat els entrebancs i mobilitzar la ciutat. Roger Sallas creu que es prepara un “canvi d’escenari polític”, tot i no poder extrapolar “fredament” els resultats del 9N a les municipals, ja que el front independentista es cada vegada major i queda camí per recórrer.

     

    Per a Ciutadans, el 9N ha demostrat “que la gran majoria dels badalonins no es deixen enganyar” i que al “80% de la població la independència no els importa ja que no han votat”. “Les preocupacions reals són l’atur, la corrupció i la ineficàcia política”, diu el coordinador comarcal, Fausto Ramírez. “Ciutadans volem eleccions ja i un govern amb les mans netes que governi per a tots”.