Desenvolupen a Can Ruti una vacuna que aconsegueix controlar el virus de la Sida

    0
    94
    10._equip_irsicaixa_bcn_02_-_romi.jpg

    20/02/2017 – Cinc de 13 pacients que participen en l'estudi controlen el virus des de fa setmanes sense prendre cap fàrmac antiretroviral.

    Pas de gegant en la lluita contra la Sida. Un assaig clínic de vacuna terapèutica contra el VIH ha aconseguit demostrar, per primer cop, que el sistema immunitari de les persones amb VIH es pot reeducar en alguns casos per tal d'ajudar-lo a controlar el virus durant períodes llargs de temps sense necessitat de prendre tractament antiretroviral. En concret, 5 dels 13 participants de l’assaig que han parat la medicació (38,5%) controlen el virus des de fa 5, 13, 17, 20 i 27 setmanes, respectivament.

     

    L’estudi, que continua en marxa, es porta a terme a Barcelona amb una vacuna desenvolupada per investigadors de la Universitat d’Oxford, i administrada de forma combinada amb un fàrmac que s'ha demostrat capaç de despertar el virus latent dins de l’organisme. L'estudi està dirigit per IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, i es porta a terme a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l'Hospital Clínic-IDIBAPS i el centre comunitari BCN Checkpoint.

     

    Els resultats preliminars s'han presentat a la Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI), la més important del món sobre infecció per VIH/sida, que se celebra a Seattle aquests dies.

     

    Quan una persona interromp el tractament antiretroviral, habitualment el seu nivell de virus en sang experimenta un rebot al llarg de les quatre primeres setmanes després de deixar els fàrmacs. En el cas d’aquests cinc pacients, s'han observat petits repunts esporàdics de la càrrega viral, però que baixen en poc temps. “És com si s'hagués aconseguit per una banda debilitar el virus i per l’altra reforçar el sistema immunitari dels pacients, de manera que reaccioni de forma efectiva davant els intents del virus de repuntar i fent desaparèixer de nou la càrrega viral”, explica la Dra. Beatriz Mothe, investigadora associada d’IrsiCaixa, metgessa de la Fundació Lluita contra la Sida i coordinadora de l’assaig.

     

    Es tracta d’un comportament similar al que trobem en els anomenats “controladors virèmics”, persones el sistema immunitari de les quals pot controlar de manera natural la quantitat de virus en sang, sense fàrmacs. “És el primer cop que un nombre rellevant de participants en un assaig clínic es converteixen en controladors virèmics després d’una intervenció terapèutica, ja sigui una vacuna o qualsevol altra immunoteràpia", afegeix la Dra. Mothe. "És un avenç molt rellevant perquè demostra per primera vegada que això és possible.

     

    Ara, potenciar l'eficàcia i estendre el resultat a més pacients

     

    Ara hem d'aconseguir entendre com podem augmentar l’eficàcia d'aquesta estratègia per a que sigui efectiva en tots els pacients; ja sigui amb vacunes millors, amb cicles repetits de dosis inferiors de fàrmacs reactivadors o amb d’altres productes que estan en desenvolupament. Hi ha moltes preguntes encara per contestar", apunta el Dr. José Moltó, metge i coinvestigador principal per part de la Fundació Lluita contra la Sida. Estudis previs realitzats per altres centres, amb diferents vacunes i fàrmacs i en persones amb infecció crònica, no havien aconseguit cap resultat similar.