Creen un robot capaç de fondre’s i travessar barrots, com Terminator

    0
    93

    Fet d’un metall que es fon gairebé a temperatura ambient, el robot pot passar d’estat sòlid a líquid a voluntat dels seus creadors 

    Que la ficció es converteixi en realitat és difícil, però possible gràcies a la ciència. Quan a la pel·lícula Terminator 2 va aparèixer el robot T-1000, el qual compta amb una capacitat de recompondre’s ràpidament després de ser disparat amb una arma o de fondre’s per travessar parets, el món va aplaudir el terror que va generar aquesta màquina del futur. Aquesta màquina perfecta ja s’ha fet realitat.

    Investigadors xinesos i nord-americans han creat una versió reduïda del T-1000, i l’han anomenat MPTM, acrònim en anglès de Material de Transició de Fase Magnetoactiva. Per què? Fet d’un metall que es fon gairebé a temperatura ambient, pot passar d’estat sòlid a líquid a voluntat dels seus creadors. Així, va poder escapar-se d’una presó travessant les reixes, dissolent-se completament i recomponent a l’altra banda.

    “La figura té una mida similar a una figureta comercial de LEGO: aproximadament cinc mil·límetres d’amplada i un centímetre d’alçada. S’utilitza un camp magnètic per fondre’l a líquid i treure’l del recinte”, va explicar Carmel Majidi, enginyer mecànic de la Universitat Carnegie Mellon dels Estats Units.

    La matèria de transició de fase magnetoactiva està feta de micropartícules magnètiques de neodimi-ferro-bor incrustades dins d’una matriu de gal·li. S’escalfa i pateix un canvi de fase de sòlid a líquid quan s’exposa a un camp magnètic altern, i es torna a solidificar quan es refreda. 

    Com funciona? 

    Com funciona el robot presentat a la revista Matter? Està fet amb una matriu d’un metall, el gal·li que, pur, es fon a 29,8 graus. És a dir, que es fondria a les mans. A aquesta matriu li van afegir partícules d’un aliatge de tres elements més, neodimi, ferro i bor. Amb això, amplificaven la resposta de l’enginy als camps magnètics.

    Un camp magnètic a una determinada intensitat indueix un corrent elèctric dins del gal·li que genera calor, passant de sòlid a líquid. Sense arribar a aquest llindar, aquests camps magnètics també són els que li permeten saltar 20 vegades la seva altura, rotar sobre si mateix 1.500 revolucions per minut o moure’s a una velocitat d’un metre per segon.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí