Creativitat al servei de la mobilitat

    0
    94
    IMG_7366.JPG

    31/10/2014 – L’AMB impulsa el concurs Passatges Metropolitans per atraure idees que solucionin problemes urbanístics i de mobilitat d’alguns punts de Barcelona i rodalies; el primer és l’encreuament de la C-31 amb el Torrent de la Font.

    “L’Ajuntament no fa cas als barris per sobre de l’autopista”. No seria el primer cop que un veí de Badalona diu o escolta una frase com aquesta. Una afirmació referent a la política (no necessàriament a l’actual), però que amaga una connotació urbanística molt arrelada a la ciutat. És un fet que comptar dins les fronteres locals amb una gran via de comunicació com la C-31 té grans avantatges de connectivitat amb l’àrea metropolitana, però també és cert que pot repercutir negativament. L’autopista divideix en dos el terme municipal i és l’origen d’algunes de les reivindicacions i debats més estesos dins l’àmbit de la mobilitat de la ciutat, com pot ser la demanda del lateral ‘costat muntanya’ al seu pas per Sant Crist. Segurament la més transcendental però no l’única. Altres barris lliuren la seva ‘guerra’ particular contra la C-31 per tal d’aconseguir millores per a la ciutadania.

     

    Un d’aquests punts és l’encreuament de l’autopista amb el Torrent de la Font, entre l’avinguda President Companys i la passera del carrer de Sant Felip i de Rosés, una àrea en la que conflueixen els barris de Bufalà, Morera, Dalt la Vila i Casagemes i amb un alt nivell de trànsit, tant de vehicles com de persones. La problemàtica gira entorn a la manca de mobilitat entre les bandes mar i muntanya, unides exclusivament per un petit pont a Sant Felip i un pas subterrani a President Companys  no massa amable per als vianants; però també recau sobre la falta d’integració de la C-31 dins del paisatge i el poc –o nul- aprofitament dels espais que envolten el Torrent de la Font a tocar de l’autopista.

     

    Tot plegat és objecte de reflexió, anàlisi i actuació per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a través del concurs Passatges Metropolitans, una iniciativa amb la qual l’ens supramunicipal vol atraure idees que solucionin els problemes de mobilitat d’alguns dels punts negres de Barcelona i rodalies. El primer d’aquests enclavaments serà l’encreuament de la C-31 amb el Torrent de la Font. L’objectiu? Proposar opcions per a la integració urbana de la C-31 i millorar la continuïtat entre els diferents barris i els espais verds de la zona. A més, el concurs obre una via de difusió per a nous talents i professionals joves i els hi dóna l’oportunitat de plantejar idees d’actuació en el territori i l’espai públic que, en un futur, puguin tenir una aplicació real.

     

    El certamen es desenvoluparà durant els propers mesos. Per a cada àmbit d’actuació se seleccionaran 10 finalistes, un dels quals serà declarat guanyador i altres dos rebran mencions especials. Cada primer premi serà dotat amb 3.000 euros en metàl·lic. El lliurament tindrà lloc el mes de març.

     

    Un concurs per millorar la mobilitat metropolitana

     

    Passatges Metropolitans és l’aplicació local (en aquest cas metropolitana) del programa “Passages”, que organitza l’Institute pour la Ville en Mouvement (IVM), una organització amb base a París encarregada d’impulsar solucions novedoses en la mobilitat urbana. Sota aquest programa paraigua, cada ciutat que s’hi adhereix presenta un subprograma i organitza activitats, com conferències, exposicions, o, com en el cas de l’AMB, un concurs. El comitè de l’IVM compta amb diferents representants estatals. En el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el referent en el comitè és l’urbanista Carles Llop. El concurs Passatges Metropolitans se centra en actuacions a una escala petita, però que millorin substancialment les opcions de mobilitat lenta (a peu i en bicicleta) dels seus ciutadans.