Entrevistem Montserrat Alsina, directora de l’institut
Aquest 12 de setembre és la data esperada per professors, pares i alumnes de l’Institut La Riera per començar el nou curs acadèmic 2019-2020. De moment, la ubicació continua sent la mateixa de l’any passat: el Parc de Can Solei i Ca l’Arnús, on s’han col·locat uns mòduls prefabricats que substitueixen temporalment les aules de l’escola Lola Anglada, centre original. Mentre es troben a l’espera d’aquesta reubicació, la tasca educativa continua i tothom col·labora perquè la normalitat s’assenti dins d’aquestes aules.
– Quina és la situació actual de l’Institut La Riera?
La Riera va començar dins de l’escola Lola Anglada amb dos grups classe, però el curs
passat vam haver de traslladar-nos aquí, a aquests mòduls del Parc de Can Solei i Ca
l’Arnús, com a mesura provisional mentre es rehabilita l’escola principal, que és la nostra
destinació original. El curs passat vam incorporar 2n d’ESO en una part dels mòduls i, aquest any, hem ampliat espai i també tindrem 3r d’ESO.
– Està previst que les classes puguin començar el dia 12 de setembre?
Sí, durant aquests dies aquí també estem en obres perquè estem incorporant els nous mòduls, però aquest any el curs començarà sense problemes el dia 12 de setembre. L’any passat vam tenir molts problemes perquè les classes es van haver d’ajornar uns dies més, ja que els mòduls prefabricats no van arribar a temps. Tot i això, vam estar satisfets amb l’inici del curs perquè vam disposar de més recursos dels que prevèiem.
– Quines són les novetats principals d’aquest nou curs escolar?
L’ampliació d’espai que hem fet és una de les principals novetats, ja que hem doblat, pràcticament, els m2 que teníem. A més, tindrem disponibles altres espais com un laboratori, una classe de plàstica, una altra de música… Però, en definitiva, l’espai addicional que tindrem per acollir als nous grups classe és el canvi més significatiu.
– Quin és el nombre d’alumnes que acollireu aquest curs?
Tindrem 60 alumnes a primer, 60 a segon i 60 a tercer. En total, uns 180 alumnes distribuïts en dos classes per curs.
– Quines mesures està prenent l’Ajuntament per solucionar aquesta situació?
Estem en negociacions amb l’Ajuntament de Badalona. Abans teníem un pati, els mòduls
s’acabaven per la meitat i disposàvem d’un terreny adequat, però amb aquesta ampliació ens hem quedat sense ell. El que hem demanat és que se’ns cedeixi la part del pipi can, però encara no sabem res de com estan les gestions.
– De quina manera està afectant als alumnes aquesta ubicació provisional?
Pel que fa al treball dels continguts que es transmeten, no ha afectat de cap mena. Hi ha aspectes en què l’alumnat ha de fer algun esforç extra, per exemple, a l’hora de fer educació física, que s’han de traslladar a altres pavellons. En canvi, tot i estar més atapeïts i estrets i no tenir l’espai d’altres centres, el contingut transmès continua sent el mateix.
– Quin paper té l’AMPA en tot aquest procés?
Des del principi, els pares i mares han tingut un paper molt actiu en tot aquest procés. Sempre ha estat una AMPA molt participativa, col·laboradora i reivindicativa.
– Quina és la vostra visió de futur?
La nostra idea és estar aquí l’any que ve amb la incorporació de 4t de l’ESO i, més endavant, incloure també Batxillerat. Per altra banda, també tenim la gran il·lusió que les obres de l’escola Lola Anglada s’acabin ràpidament i puguem tornar. Aquest ha de ser un institut de 3 línies d’ESO i 2 de Batxillerat, tot i que encara tenim 2 d’ESO per la limitació d’espai. Per això, la idea principal és implementar tot el projecte que tenim al cap un cop estiguem al nou edifici.