Col·lectius veïnals demanen examinar el risc de càncer a l’entorn del Fòrum

    0
    201
    PB010052.JPG

    15/12/2017 – Un front supramunicipal amb entitats de Badalona, Sant Adrià i Barcelona es mobilitza per demanar mesures a les administracions.

    Un recent informe de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona sobre la contaminació en l'entorn industrial del Fòrum ha alertat a les associacions veïnals. Segons l'estudi, elaborat per quatre professionals del laboratori de toxicologia i salut ambiental del centre universitari i difós per una publicació internacional sobre ciència, al voltant de la incineradora de Sant Adrià es detecta de tres a quatre vegades més risc de patir càncer que a Girona, Tarragona i Mataró, amb altres instal·lacions de tractament d'escombraries.
     

    El motiu és que el grau de dioxines que els investigadors van descobrir prenent mostres de terra i aire en l'institut-escola Sant Adrià, la zona esportiva de la Mina i l'institut Vázquez Montalbán arriba a quintuplicar els valors dels voltants d'altres incineradores. Arran del treball, més d'una quinzena d'entitats, diverses de Badalona, s'han unit en la coordinadora Aire Net, que reclama a les institucions una auditoria que avaluï la pol·lució i si es compleixen les mesures de prevenció en la central de residus de Tersa, propietat de l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana (AMB).
     

    Els mesuraments a l'entorn de la incineradora de Sant Adrià sempre ens han cridat l'atenció, perquè vam veure que els nivells de dioxines eren extremadament elevats en comparació d'uns altres”, explica Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia de la URV i un dels autors de l'anàlisi. El professor va realitzar una prova idèntica el 2014, que ja va sostenir que s'excedia el llindar de perill per a la salut; llavors, Domingo va advertir a l'AMB.
     

    Van contestar que compleixen amb la legislació. Només faltaria que no ho fessin! Però no n'hi ha prou amb complir-la, cal saber per què passen aquestes coses”, distingeix Domingo, qui observa que els seus últims esbrinaments “sembla que, políticament, no agraden”.
     

    L'AMB va sol·licitar un altre dictamen a la Universitat Politècnica que va concloure, a la fi de 2016, que la quantitat de dioxines que expulsa la incineradora no és alarmant. En canvi, la URV va fer el seu treball de camp al març d'aquest any i el possible risc es va revelar similar al comprovat tres anys abans: menys dioxines en el sòl, però més en l'aire.
     

    Una altra queixa sobre la zona industrial que embolica el Fòrum són les reiterades males olors. D'acord a una altra anàlisi, la molèstia es va notar en el 40% dels dies de gairebé un any sencer examinat, provocada per la depuradora, la central d'assecat de fangs i el clavegueram.
     

    L'estudi de la URV reclama cautela pel seu baix nombre de mostres, però Domingo afegeix que amb els assajos de “les restes que s'acumulen als voltants no es pot enganyar”. En la incineradora es van cremar 363.261 tones d'enderrocs en 2016, quan amb la incineració i l'energia que genera va ingressar gairebé 17,5 milions d'euros. Tersa va tancar l'any passat amb un benefici de 2,3 milions. 
     

    El catedràtic indica que la causa del problema no es deu solament a la planta de deixalles, i que cal fixar-se en la circulació de vehicles i els terrenys que van quedar contaminats després del tancament de velles factories. No obstant això, afegeix que “el tràfic és més alt en altres llocs i no tenen ni d'a prop uns nivells de dioxines tan alts”.
     

    Domingo aconsella una recerca que localitzi les fonts de pol·lució i que un equip d'enginyers inspeccioni la incineradora. “És una intuïció que ha de demostrar-se que sigui el creador principal de dioxines. Però el que hem demostrat és que viure allà implica un risc més elevat de tenir càncer”, es reafirma.

     

    Badalona demana a l'AMB que elabori un estudi

     

    El resultat dels estudis va començar a impulsar la preocupació de múltiples associacions de veïns que han anat conjuminant forces, a poc a poc i progressivament. Una bola de neu l'origen de la qual es remunta a 2015, aproximadament, quan diferents entitats de l'entorn del Fòrum, tant de Barcelona com de Sant Adrià, es van posar en contacte per comprovar que tota la zona es veia afectada per les males olors.

     

    En aquesta croada, associacions de Barcelona, Sant Adrià i Badalona s'han posat d'acord per crear un front comú sota el nom d'Aire Net . El nombre d'integrants, que supera la quinzena a dia d'avui, ha anat i segueix anant en augment. Les entitats esperen cridar l'atenció de les administracions i exigeixen una auditoria i mesuraments en la instal·lació de la incineradora i en tot l'entorn per saber a ciència certes els nivells d'emissions.

     

    Justament això és el que van demanar el darrer ple municipal, el mes novembre, a través d'una moció. Tots els grups municipals van donar suport a la petició d'Aire Net, que va prendre la paraula durant la sessió.

     

    La proposta insta a l'AMB a encarregar un estudi per “conèixer els orígens dels alts nivells de contaminació i de dioxines, furanos i químics”, així com una auditoria per comprovar el compliment de mesures de seguretat i ambientals per part de TERSA. A banda, es demana a Direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat “un estudi dels nivells de contaminació als voltants de la zona del Fòrum, Parc Fluvial i desembocadura del Besòs”.
     

    En aquesta direcció, l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau,explica que també han requerit un “estudi exhaustiu sobre contaminació” a l'adreça de Qualitat Ambiental de la Generalitat, així com un informe a l'ICS sobre la prevalença del càncer al municipi. Després de la polèmica per la recerca de la URV, afirma, membres de Tersa i AMB van acudir a l'Ajuntament i van presentar un assaig de la UPC acompanyats dels seus autors, els qui descarten que la quantitat de dioxines expulsades per la incineradora elevi el risc de càncer.

     

    El consell de l'AMB també va aprovar en la seva darrera sessió i per unanimitat dur a terme un nou informe que aporti més llum sobre la situació a l'entorn del Fòrum. Tanmateix, des de l'AMB apunten que s'ha ofert un “espai de diàleg” a les entitats de la plataforma Aire Net i que la intenció es treballar conjuntament amb les administracions competents i els ajuntaments.