Les vagues i les protestes dels treballadors municipals es multipliquen aquests dies de campanya
Aquesta setmana ha començat la campanya per les eleccions sindicals a l’Ajuntament de Badalona, que tindran lloc el dijous 28 de novembre. Unes eleccions on hi podran participar un total de 1.700 treballadors, uns 1.000 de l’àmbit laboral i uns 700 funcionaris. Els comicis serviran per triar 40 delegats, 10 més que fa 4 anys, per la incorporació a la plantilla municipal dels treballadors de l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació, l’IMPO. En aquestes eleccions s’hi presenten un total de cinc sindicats, la PSU, fins ara majoritari al consistori amb 10 delegats, UGT, Comissions Obreres, CATAC i el SFP, el Sindicat de Funcionaris de la Policia, amb representació a la Guàrdia Urbana. El Diari de Badalona ha conversat amb els representants dels cinc sindicats per copsar quines són les seves principals reivindicacions que porten als seus respectius programes electorals. Els treballadors municipals triaran els representants de la junta de personal i el comitè d’empresa laboral, dividits en els especialistes i personal no qualificat i el personal tècnic i funcionaris.
Les principals reivindicacions dels 5 sindicats
Tot i que cada sindicat té les seves prioritats diferenciades, hi ha molts punts en comú que els cinc sindicats porten als seus programes electorals, i en molts casos problemàtiques dins de l’Ajuntament de Badalona que fa anys, i fins i tot dècades, que s’arrosseguen. De fet, durant les darreres setmanes, els sindicats han promogut diverses accions de protestes per denunciar la situació de paràlisi del consistori o el mal estat de molts dels equipaments municipals, com esmorzars reivindicatius, aturades o vagues, entre moltes altres protestes. Des de la PSU, la Plataforma Sindical Unitària, el seu representant, Pedro López, assegura que ara mateix el consistori està en una paràlisi total. Des de la PSU, volen incidir amb la gran quantitat de personal de l’Ajuntament que ara mateix està en una situació d’interinatge, per passar-los a fixes. López ha acusat la resta de sindicats de ser còmplices d’aquesta situació i a la poca voluntat d’acabar amb un interinatge que fa anys que s’arrossega. Aquest mateix tema preocupa a Comissions Obreres. El seu representant, Pol Acozar, s’ha mostrat preocupat per la gran quantitat de treballadors municipals que estan interins, tot i recordar que hi ha pendent una sentència de la Unió Europea. A més, Acozar ha reconegut que l’estructura de l’Ajuntament arrossega des de fa anys una manca de promoció interna i una revisió dels llocs de treball. Des de Comissions Obreres també volen incidir en la manca de personal, calculen que falta un 20% de plantilla al consistori. Pel que fa a les instal·lacions municipals, segons CCOO, totes pateixen mancances, sobretot les esportives. Les mateixes reivindicacions, però amb matisos, són prioritàries per la UGT. La seva representant, Carmen Lucena, recorda que les retallades durant el govern del PP al govern central, amb l’anomenada Llei Montoro, han hipotecat a la plantilla municipal. UGT vol prioritzar la recuperació i ampliació dels llocs de treball a l’Ajuntament, on segons calculen manquen 400 places per cobrir. A més, segons Lucena, cal acabar amb l’interinatge que afecta actualment uns 300 treballadors municipals. Altres prioritats per la UGT és implantar d’una vegada el Pla d’Igualtat a l’Ajuntament, recuperar el poder adquisitiu o alguns dels drets socials, que segons el sindicat, s’han perdut durat les darrers anys.
Un conveni col·lectiu que data de l’any 1997
Un altre dels sindicats que també estan en campanya, fins al 26 de novembre, és el Sindicat de Funcionaris de la Policia. El seu representant, Raúl Pérez, ha explicat que una de les prioritats és la negociació del conveni col·lectiu. Pérez ha recordat que l’actual data de l’any 1997, i en aquests 22 anys només s’ha anat puntualitzant. Des del SFP, reivindiquen poder igualar les mateixes hores anuals a la Guàrdia Urbana que les que té la resta de la plantilla municipal, unes 1.500 anuals. A més, un dels punts que volen incidir és el tancament del mòdul policial situat al barri de Sant Roc. Pérez ha recordat que aquesta instal·lació no té cap mesura de seguretat pels agents que hi treballen. El darrer sindicat que també es presenta en aquestes eleccions és CATAC. Sergi Faure, explica que han treballat un programa molt obert, amb la participació de la plantilla municipal. Acabar amb la precarietat laboral, l’interinatge o les males condicions laborals en molts equipaments municipals són les principals reivindicacions. Faure ha volgut puntualitzar que volen tirar endavant l’estudi psicosocial de la plantilla municipal, per saber que està fallant en el nivell de càrrega de feina o condicions de treball. Aquest estudi, segons expliquen des de CATAC, ha de servir per redreçar l’actual situació i poder donar un millor servei als ciutadans. La jornada electoral serà el pròxim 28 de novembre, i el dia abans serà la jornada de reflexió, després d’aquests dies de campanya.
Desconvocada la vaga dels treballadors dels equipaments esportius de Badalona per aquest dissabte
Ahir dijous al migdia s’ha desconvocat la vaga dels oficials d’ofici dels equipaments esportius municipals de Badalona. Poques hores abans de començar l’aturada, els sindicats i el govern de la ciutat han arribat a un acord després d’aconseguir algunes reivindicacions que demanaven aquests treballadors de l’Ajuntament. Segons els sindicats, entre ells impulsats per CCOO, els acords contemplen, entre altres mesures sobre condicions laborals, l’augment de la plantilla estructural en 11 efectius fins a arribar als 45 efectius, el reconeixement que les hores nocturnes seran abonades com a hores dobles segons determina el Conveni Col·lectiu, la creació d’una bossa de 10 dies anuals dies de compensació pel treball en dissabtes en concepte de conciliació, en compliment de l’acord de 2015 i prenent de referència el model de compensació que s’aplica a les biblioteques, així com un increment del 50% de les retribucions per treball en diumenge que no s’havien actualitzat des de feia gairebé dues dècades. Així mateix, l’acord contempla importants compromisos de l’Ajuntament amb relació a demandes històriques del col·lectiu, com la millora de les instal·lacions esportives o la renovació del vestuari, entre d’altres.
Carles Carvajal