17/03/2017 – Una proposta seva en l'assemblea ha acabat amb l'organització d'un gran homenatge.
Aquest diumenge, el Palau Olímpic de Badalona es vestirà de gala per celebrar una d'aquelles jornades de bàsquet que el públic espera amb ganes. Hi ha un Penya-Barça en joc i, a més, es durà a terme un homenatge per reconèixer els 50 anys d'història de la primera lliga guanyada pel Divina Joventut (1967).
Autoritats com el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el Secretari General de l'Esport, Gerard Figueras, l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, els diputats Pablo Iglesias i Xavier Domènech o el senador Xavier Garcia-Albiol, entre d'altres, han confirmat la seva assistència a l'Olímpic per acompanyar el govern local i Jordi Villacampa en l'homenatge als campions.
Però, qui va encendre l'espurna i ha treballat creant una comissió perquè aquest acte fos possible? Tot va començar en l'última assemblea d'accionistes de la Penya, quan Carles Sagués va prendre la paraula per plantejar que calia organitzar un acte de celebració per les noces d'or de la primera lliga verd-i-negra.
"Guanyar aquella lliga va ser apoteòsic. El títol va convertir la Penya en el club de bàsquet més important d'Espanya", comenta Sagués, aficionat, polític badaloní i antic membre del consell del Divina Joventut. "S'ha de celebrar que, mig segle enrere, el club ja guanyava portant el nom de Badalona arreu", afegeix.
Sagués guarda a casa seva una bona col·lecció de rèpliques dels trofeus importants que la Penya ha anat sumant durant la seva història. Per ell, la lliga del 1967 va ser especial. "Es va guanyar amb gent d'aquí. Vam ser campions amb els valors que sempre ens han fet sentir orgullosos", recorda en Carles.
Ell era encara un nen, però té ben present com els partits que es jugaven a la Plana contra el Madrid es convertien "en reivindicacions" de llibertat. "Als anys 60, els nens ja jugàvem al carrer a encistellar la pilota en els números de les cases. Guanyar la lliga va acabar d'impulsar el bàsquet com a primer esport a la ciutat", assegura Carles Sagués.
El 1967, després de fer claudicar definitivament el totpoderós Madrid, Badalona "va esclatar de joia" gràcies als seus nous herois. "Recordo que es va fer una rua a peu des del pavelló de la Plana fins a l'Ajuntament. Tots els jugadors i membres del club hi eren. Al davant de tot hi havia un senyor amb una gran bandera de la Penya", recupera.
Refrescar el valor dels símbols
"Si algú necessita una mica d'empenta per adonar-se que la Penya és un club diferent, aquest homenatge pot ajudar. Tots els badalonins estem orgullosos de tenir un referent així", conclou Carles Sagués per tancar l'entrevista.
El tresor més preuat del millor col·leccionista d'Espanya
Una samarreta de Narcís Margall, la joia de la corona del museu de Josep Zamorano
És un fix dels partits, inclús de molts entrenaments del primer equip. Josep Zamorano estima la Penya des de sempre, però com a amant del bàsquet també s'ha preocupat de tots els altres clubs que participen en l'esport de la cistella.
Aquest badaloní de 60 anys és, sens dubte, el col·leccionista d'articles basquetbolístics més important de la ciutat i inclús de tot el país. Al seu pis de Badalona, Zamorano hi té un museu amb milers de productes que ha anat acumulant amb els anys.
Per commemorar el 50º aniversari de la primera lliga guanyada pel Divina Joventut, aquest badaloní ens rep per mostrar-nos el seu tresor més preuat: una samarreta amb el dorsal '11' de Narcís Margall, integrant de la plantilla verd-i-negra que es va proclamar campiona el 1967. "Sempre he estat Margallista", ens reconeix en Josep.
Diumenge, en el Penya-Barça que serveix d'homenatge pels campions del 67', Zamorano anirà a l'Olímpic a animar el seu equip. "Aniré a saludar el meu amic Pau Ribas, però vull que guanyi la Penya", diu.