25/07/2014 – La Fundació Badalona Capaç, entitat local que treballa per a la orientació i inclusió laboral de persones amb discapacitats, ha formalitzat un projecte per construir el centre ocupacional més gran de tot Catalunya.
La Fundació Badalona Capaç, constituïda el 1997, va absorvir la cooperativa Coinre després que aquesta fes fallida econòmica el 2008. Aquella operació va servir per poder acollir bona part de les persones i professionals que es trobaven sota el paraigües de Coinre, però també va comportar molts problemes monetaris que han hagut de ser eixugats en els darrers anys. Des de llavors, la institució atén més de 400 persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit ocupacional amb un equip d’uns 70 professionals. Tot plegat repartit en dos seus: el centre de treball Caltor, una planta de producció que dóna treball a 187 persones, i el centre ocupacional Cointegra, que vetlla per la formació i orientació de 240 persones que no poden accedir al mercat laboral.
Després de fer-se amb les responsabilitats de Coinre, Badalona Capaç, situada als antics laboratoris de la Cros, a la frontera entre Sant Roc i el Gorg, va plantejar-se el trasllat a una nova seu degut a la manca d’espai i adequació de les instal·lacions. El problema? Cap administració es trobava en condicions d’aportar els recursos necessaris. La fundació va prendre l’única via de solució possible: gestionar el seu patrimoni, la parcel·la a la zona sud de la ciutat. Amb aquest objectiu van començar a contactar amb agents privats fins que van anar a parar amb una constructora que havia comprat uns terrenys a la Morera pensats per a un equipament sanitari-assistencial, la qualificació adient per a unes instal·lacions com les de BDN Capaç.
Mesos de negociació i planificació més tard, les dues parts van arribar a un acord. El privat es quedarà amb el sòl de Sant Roc i, a canvi, construirà a Morera un edifici de 3.900 metres quadrats en un sola planta totalment equipat i amb una gran plaça de 1.500 m al davant. “Ens hem buscat la vida per fer un canvi de cromos, i hi sortim guanyant patrimonialment”, explica el president de l’entitat, Pere Sió. Gràcies a la permuta, Badalona Capaç disposarà del doble d’espai en un edifici pensat i equipat especialment per a les funcions i objectius socials de l’entitat; el centre ocupacional per a discapacitats més gran de tot Catalunya que disposarà de serveis de pre-laboral i teràpia ocupacional, així com els serveis tècnics, de formació i administratius.
Les previsions optimistes apunten a que la institució podria traslladar-se a les noves instal·lacions, situades entre l’avinguda de la Cerdanya i l’avinguda Carlemany i al costat del club de tennis, durant el primer tram de 2016. I és que el projecte encara ha d’afrontar el feixuc camí dels tràmits urbanístics que, en principi, començarà al Ple del proper setembre. Amb el suport de la Generalitat, de l’Ajuntament i de tots els grups municipals, però, res fa pensar que els terminis s’hagin d’allargar més del compte. La construcció de l’edifici a la Morera per part de la constructora, a més, desprendrà un solar de 900 metres, el 10% d’aprofitament urbanístic, que serà de titularitat municipal i que la fundació ja ha requerit perquè, en un futur, s’hi edifiqui algun equipament vinculat amb la seva activitat, com ara una residència o un centre de dia.
Una nova etapa per a BDN Capaç
La Fundació Badalona Capaç és una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la qualitat de vida, la inclusió i la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat de l’àrea de Badalona i rodalies. Desenvolupa la seva activitat des de fa un temps i és una de les entitats que dóna servei a més persones en tot Catalunya, però la institució passa desapercebuda per a moltes persones. A més de les noves instal·lacions, que permetran millorar el servei i, probablement, la seva capacitat d’acollida, Badalona Capaç comença ara una nova etapa en la que es contemplen nous projectes per fer-se notar. “Ningú ens coneix a Badalona. La nostra intenció és engegar iniciatives noves, com ara campanyes de comunicació, per situar-nos com a entitat de referència. Aquí hi ha gent amb molta capacitat i ho hem d’aprofitar”.