L’Hospital Universitari Germans Trias de Badalona ha estat el primer hospital a Espanya en dur a terme les primeres mastectomies desenvolupades mitjançant una plataforma robòtica. Aquesta fita històrica l’han assolit en operar dues dones que ja s’estan recuperen satisfactòriament a casa després de ser sotmeses a aquest procediment quirúrgic i a una immediata reconstrucció de les mames.
La diferència de la cirurgia oberta, operar amb la plataforma robòtica permet fer ferides més petites, lesionant menys la pell, millorar l’estètica -en tant que la cicatriu es limita a una mínima incisió a l’aixella- i operar amb millor precisió gràcies a instruments que fan múltiples moviments, i una imatge més ampliada i en 3D. A més, amb aquest nou sistema el professional treballa acoblat a una consola que millora l’ergonomia del cirurgià durant les hores que duren les intervencions.
Aquests tipus d’intervencions tradicionalment es realitzen amb cirurgia oberta convencional, però en els últims anys s’ha evolucionat cap a la via endoscòpica (amb petits orificis a la pell que permeten l’entrada d’una càmera i material quirúrgic per dur a terme el procediment). Els resultats que s’havien obtingut fins ara, sense haver de recórrer a la cirurgia robòtica de mama, ja representaven una millora respecte la cirurgia oberta, però ara s’ha volgut fer un pas més enllà i apostar per aquesta nova tècnica perquè encara pot oferir més beneficis per a les pacients.
Encara en fase d’estudi, tot plegat redunda en la recuperació de les pacients, que en el cas de les mastectomies pot suposar una major preservació de la sensibilitat a l’arèola i al mugró, gràcies a una menor manipulació i dany als nervis de la mama. A més, determinats estudis encara en marxa avançarien que la cirurgia mínimament invasiva en el càncer de mama per a aquestes operacions reduirien les complicacions postoperatòries i podrien contribuir a disminuir les cèl·lules cancerígenes lliures a la sang.