Can Ruti, primer hospital català en operar cap i coll amb cirurgia robòtica

    0
    111
    robot.jpg

    20/04/2017 – El Germans Trias ha incorporat un robot da Vinci, un sistema de visió tridimensional per practicar cirurgies mínimament invasives mitjançant braços articulats.

    Des del passat mes de febrer, l’Hospital Germans Trias ha fet un pas endavant en la cirurgia amb la incorporació d’un robot da Vinci en un dels seus quiròfans, un sistema quirúrgic robotitzat amb visió tridimensional que practica una cirurgia mínimament invasiva mitjançant braços articulats, controlats pel cirurgià des d’una consola. 

     

    El 20 de febrer es va fer la primera cirurgia robòtica, una faringectomia parcial per neoplàsia, a càrrec dels doctors Pollán i Virós. Entre d’altres intervencions més, el Servei d’Otorinolaringologia ha practicat amb èxit la primera laringectomia amb el sistema da Vinci. Aquesta operació consisteix en l’extracció de tota la laringe sense incisions i a través de la boca. L’ús d’aquesta nova tècnica és menys agressiva per al pacient, a la vegada que garanteix una major seguretat i una recuperació més ràpida.

     

    Aquestes operacions s’emmarquen dins d’un programa específic de cirurgia robòtica de cap i coll, l'únic en l’àmbit català. Mitjançant aquest programa, l’Hospital Germans Trias serà el primer centre català amb cirurgians que, a banda d’estar formats en aquestes tècniques, operaran regularment cirurgies de cap i coll.

     

    La cirurgia robòtica garanteix una major seguretat per als pacients

     

    El robot adquirit per l’Hospital Germans Trias és un da Vinci amb el qual es fan operacions mínimament invasives de diferents especialitats com otorinolaringologia, urologia, cirurgia general, ginecologia, cirurgia toràcica i cirurgia pediàtrica. Permet augmentar la precisió i la seguretat. Els professionals que han de dur a terme aquesta cirurgia assistida han rebut una acreditació després d'haver seguit un període de formació indispensable per utilitzar el da Vinci.

     

    La cirurgia robòtica aplicada a procediments seleccionats millora els resultats que s'aconsegueixen amb d’altres tipus d’abordatges quirúrgics. D'aquesta manera, gràcies a la nova tècnica, l'Hospital pot  disminuir els nivells de pèrdua sanguínia i el dolor postoperatori, obtenir una menor taxa de complicacions perioperatòries i patologies nosocomials, a més de reduir l'estada mitjana i accelerar la recuperació del pacient.

     

    Un abans i un després per a l’Hospital

     

    "Els avantatges que ofereix la cirurgia robòtica estan més que contrastats a tots els nivells, i l’aposta per la cirurgia robòtica és una fita molt important per a l’Hospital ja que, per exemple, marcarà els plans de treball dels nostres professionals”, destaca el doctor Jordi Asencio, coordinador del bloc quirúrgic de l'Hospital Germans Trias.  

     

    La posició ergonòmica del cirurgià a la consola i la visió tridimensional, juntament amb el maneig a distància dels braços del robot, permeten una actuació precisa que evita el tremolor manual i disminueix  en conjunt  l’estrès del cirurgià de forma considerable", explica el doctor.  A més, precisa que "els instruments connectats als braços del robot, que es fabriquen amb diàmetres de 5 a 8 mm, permeten arribar a llocs difícilment accessibles. La llibertat de moviments que dona aquesta cirurgia robòtica, similar al moviment de la mà humana, compensa les limitacions que presenta la cirurgia laparoscòpica convencional".