Can Ruti, primer hospital català en implementar un nou model de vàlvules cardíaques per a pacients complexos

    0
    105
    can ruti propia_0.JPG

    03/01/2018 – Aquest nou dispositiu està especialment dissenyat per poder fer abordatges a través del lateral esquerra del tòrax.

    El passat mes de desembre, l’Hospital Germans Trias va implantar per primer cop a Catalunya un nou tipus de vàlvula biològica cardíaca per cateterisme. Aquest nou dispositiu està especialment dissenyat per poder fer abordatges a través del lateral esquerra del tòrax, l’única solució possible per a pacients especialment complexos amb una malaltia severa de la vàlvula aòrtica del cor en els quals està contraindicada la cirurgia convencional i en els quals, a més, degut a la seva especial complexitat, també està contraindicat l’abordatge engonal, l’habitual en aquests casos.

     

    Tot i que l’abordatge tradicional per l’artèria femoral ha demostrat ser el menys invasiu, la necessitat de determinats pacients de ser operats a través del tòrax, i la seva posada en pràctica cada cop més freqüent, ha portat a desenvolupar aquestes noves vàlvules que estan especialment dissenyades per facilitar la seva implantació des de la zona esquerra del tòrax. L’objectiu d’aquest disseny innovador és reduir les complicacions que aquest tipus d’operacions tenen associades, com la necessitat d’implantació d’un marcapàs definitiu després del procediment.

     

    A més del nou disseny, aquestes vàlvules s’implanten sense la necessitat d’accelerar el cor (a diferències d’altres), de forma que garanteixen una major estabilitat en la tensió arterial del pacient, un altre factor que redueix també així les complicacions potencials. A més de ser el primer dispositiu d’aquestes característiques que s’implanta a Catalunya, es tracta del segon que s’instal·la a tot l’estat espanyol.

     

    L’Hospital Germans Trias, pioner en la cirurgia mínimament invasiva

     

    L’Hospital Germans Trias realitza aquest tipus de procediments des de l’any 2011, i en aquest 2017 s’han realitzat 60 operacions, sent un dels pocs centres de Catalunya amb l’expertesa necessària per realitzar-los. D’aquestes operacions, un 75% han estat en pacients en els quals se pogut practicar l’abordatge engonal i la resta, un 25%, en pacients en els quals s’ha realitzat l’abordatge a través del tòrax.