La Covid-19 persistent afecta entre un 10 i un 15% dels adults i un 5% dels infants que han estat infectats amb el virus del SARS-CoV2. A Catalunya hi podria haver unes 100.000 persones amb aquesta patologia i la majoria no estan diagnosticades. La Covid-19 persistent integra un conjunt de fins a 200 símptomes diferents que perduren com a mínim fins a 3 mesos després de la infecció.
Gràcies a dos assajos clínics impulsats per Can Ruti i la Fundació Lluita contra la Sida, els pacients de Covid-19 persistent podrien tenir un tractament apropiat a partir de l’any que ve. Ara mateix, els afectats per aquesta malaltia no reben cap fàrmac que els curi definitivament. Els símptomes més comuns són: dolor muscular i d’articulacions, mal de cap intens, mareig, fatiga, febrícula i boira mental.
Segons ha avançat a Catalunya Ràdio la Dra Lourdes Mateu, cap de la unitat de Covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti espera l’autorització per a dos assajos que podrien ajudar aquests malalts a partir del 2022. “Una de les causes de la Covid persistent és la desregulació del sistema immune i la presència en sang de substàncies inflamatòries. Un dels tractaments tractaria de netejar de la sang aquestes substàncies. L’altre tractament estaria destinat a modular els sistema immune, amb un també probable efecte antivíric”, ha explicat.
Sense vida normal
Hi ha molts pacients amb Covid persistent que no poden fer vida normal. Aquest tractament es donaria a aquest perfil de pacient de manera experimental. Solen ser persones amb dificultat per sortir de casa i que acumulen un cansament desmesurat realitzant l’activitat quotidiana. Actualment, malgrat fer rehabilitació motora, respiratòria i cognitiva, hi ha pacients amb Covid persistent que segueixen tenint símptomes.