Can Ruti estudia un tractament de l’esclerosi múltiple amb cèl·lules mare

    0
    182
    Foto UPIC 2.jpg

    24/02/2014 – Inicia aquest mes de febrer un assaig clínic per trobar noves maneres de frenar l’avanç de l’esclerosi múltiple mitjançant el trasplantament de cèl·lules mare dels pacients mateixos.

    L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol inicia aquest mes de febrer un assaig clínic per trobar noves maneres de frenar l’avanç de l’esclerosi múltiple mitjançant el trasplantament de cèl·lules mare dels pacients mateixos. L’estudi, que forma part d’un projecte internacional en què participen hospitals d’Espanya, Europa, Canadà i Austràlia, comença amb dos pacients i en tractarà sis més fins a finals de 2015. L’esclerosi múltiple no té cura actualment i investigadors de tot el món treballen per trobar maneres d’aturar-ne la progressió.

     

    L’assaig consisteix en obtenir, de la medul·la òssia dels pacients, unes cèl·lules mare anomenades mesenquimals, que tenen una doble capacitat: convertir-se en altres cèl·lules (per exemple cèl·lules nervioses) i ser immunomoduladores, és a dir, modificar les defenses de l’organisme. En paral·lel, la característica principal de l’esclerosi múltiple és que les defenses del propi cos destrueixen la mielina, una capa de proteïnes i greixos que envolta el teixit nerviós de cervell i medul·la espinal. Això fa que no es transmetin correctament els estímuls nerviosos i que es produeixin problemes de força, d’equilibri o de visió, que poden agreujar-se amb el temps. Utilitzar les cèl·lules mesenquimals en grans quantitats per modificar l’anòmala resposta immune del cos davant la mielina podria ser una manera de frenar l’esclerosi múltiple.

     

    Esclerosi remitent recurrent

     

    El trasplantament de cèl·lules mesenquimals s’ha provat amb èxit com a tractament per a altres malalties. En el cas de l’hospital badaloní, l’assaig es fa en persones amb esclerosi múltiple remitent recurrent, és a dir, en què la malaltia es presenta per brots i causa dèficits neurològics aguts. A més, els malalts que formin part de l’assaig han de tenir entre 18 i 50 anys, haver estat diagnosticats fa entre 2 i 10 anys i poder caminar de manera independent.

     

    En els propers mesos, Germans Trias farà també aquest tractament experimental a sis pacients més i encara està cercant alguns dels candidats.

     

    Els altres integrants de l’estudi internacional són hospitals d’Itàlia, el Regne Unit, Dinamarca, Suècia, Canadà, França i Austràlia, així com tres centres andalusos. Els aproximadament 160 pacients amb esclerosi múltiple a qui tracten els centres participants en l’estudi seran trasplantats amb cèl·lules mesenquimals pròpies per testar-ne els beneficis. En el cas de Germans Trias, l’assaig compta amb finançament de l’Instituto de Salud Carlos III del ministeri de Ciència i Innovació.