Can Bofí Vell reserva places d’emergència per als mesos d’hivern per les persones sense sostre

    0
    270

    Des del passat estiu, el Centre d’acollida municipal de Can Bofí Vell, ubicat al barri de Montigalà, és una instal·lació municipal que compta amb una capacitat per a 47 persones més vulnerables.

    Aquesta renovada masia és un edifici molt ampli i disposa d’un gran menjador, espais d’higiene personal, diverses habitacions amb llits individuals molt separats entre si, fet que permet als usuaris tenir més comoditat i privacitat, i una zona exterior delimitada. A més, el centre té una habitació amb 8 places que es reserven per a casos d’emergència i que durant aquests mesos d’hivern i fred serviran per evitar que hi hagi persones que hagin de dormir al carrer suportant les baixes temperatures. El projecte va ser engegat per l’anterior govern local.

    Fa uns dies, en una visita a Can Bofill Vell, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol va explicar que “a Badalona hem d’estar orgullosos de tenir un espai com aquest, que és el primer de la comarca amb aquestes característiques i que serveix per ajudar a persones sense sostre a recuperar una vida digna”. Des de feia anys, l’Ajuntament de Badalona havia cedit a la Fundació Privada Llegat Roca i Pi la masia de Can Bofí Vell per ser la seu de dos projectes que estaven adreçats a persones en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social: el projecte Àngels i el projecte Àngels-Inserció. Ara, aquest edifici segueix amb la seva vessant més social per poder atendre als més vulnerables.

    Més de 400 persones viuen als carrers de Badalona

    La nit del 20 de maig, en plena pandèmia, es van comptabilitzar 404 persones dormint en centres d’acollida, habitacions de lloguer o espais considerats com infrahabitatge a Badalona.

    La ciutat, compta amb la Taula Sense Llar de Badalona, un espai constituït per la Regidoria de Serveis Socials en representació de l’Ajuntament de Badalona i per un grup d’entitats de la ciutat que treballen des de fa anys en projectes d’acció social, particularment implicades en l’atenció a persones en situació d’alta vulnerabilitat residencial i en risc d’exclusió social.

    Segons han explicat al Diari, des de l’àmbit comunicatiu format per la Carolina Montolío de la Fundació Acollida i Esperança, i la Rosa Maria Sánchez de la Creu Roja Barcelonès Nord -dues de les entitats que formen la Taula Sense Llar- quan va començar el primer confinament, es va crear un dispositiu amb dos espais, un de triatge i residència mínima (situat al carrer Víctor Balaguer del barri de La Salut), on s’atenien 134 persones, i un espai de residència (provisionalment ubicat al pavelló de Casagemes/Albert Esteve) on residien 104 persones. Ambdós espais complien el confinament de 24 hores d’atenció, cobrint les necessitats d’alimentació, dormir, higiene, hàbits de convivència i suport de salut física i mental. També s’intervenia amb 163 persones de carrer i/o barraquisme/assentament seguint la normativa de vigilància de salut pública i atenció.

    Actualment part d’aquestes persones es troben al Centre Pernocta de Can Bofí Vell i en habitacions repartides per la ciutat. En una situació normal, sense pandèmia ni confinament, les persones sense llar disposarien d’habitacions en pensions amb dutxes i distribució d’aliments, el Centre Diürn Folre amb servei de menjador, dutxes, bugaderia i centre de dia, el Centre d’acollida Can Banús, Can Bofí Vell i programes de pisos d’inclusió d’entitats de la Taula.

    Ara per ara, per a poder detectar situacions de persones vivint al carrer, s’ha habilitat un correu electrònic on el ciutadà que tingui constància d’algun cas, pugui avisar. Aquest avís es respon des de l’Equip d’Atenció i Detecció de Persones Sense Sostre de l’Ajuntament (l’EDAPSS) i a través de la Guàrdia Urbana. A partir d’aquí s’inicia l’atenció individualitzada per les persones que viuen als carrers de la ciutat.

    Una mica d’història de Can Bofí Vell

    Aquesta masia del segle XV-XVI, situada entre els barris de Montigalà i Sant Crist, va estar molt de temps abandonada, víctima de molts actes vandàlics i la queixa de la ciutadania per l’estat que es trobava. Ara fa gairebé 20 anys, el 2001, es va anunciar un projecte de restauració i rehabilitació de Can Bofí Vell a través del projecte de l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació en l’Escola Taller Torre de Defensa de Can Bofí Vell, per formar a joves. L’any 2011 es va proposar que la masia fos un viver d’empreses, però el projecte no va fructificar i el 2015, l’Ajuntament la va cedir a la Fundació Privada Llegat Roca i Pi, per a dos projectes adreçats a persones en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Pel que fa als seus moments històrics, segons la llegenda, quan Cristòfor Colom, a la seva tornada de la descoberta d’Amèrica, anava en camí de ser rebut pels Reis Catòlics a Sant Jeroni de la Murtra, es diu que es va aturar a Can Bofí Vell a descansar-hi.

    Carles Carvajal

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí