17/03/2017 – Des de fa unes setmanes, s'estan tapiant i desenrunant alguns dels edificis històrics, com ara la Torre Arnús.
10 anys després de l'obertura al públic del parc de Ca l'Arnús i la conseqüent ampliació de Can Solei, el recinte experimenta i espera diferents inversions que pretenen dur a terme un rentat de cara i noves iniciatives a les instal·lacions del pulmó verd de Badalona. La Torre Arnús, un dels edificis emblemàtics del parc, viu aquests dies treballs de neteja interior i tancament i és l'exemple pràctic d'uns anys en els quals Ca l'Arnús i Can Solei preveu fer un pas endavant en diferents àmbits.
El procés participatiu del pressupost d'inversions del mandat va concedir un pessic a la renovació de les 10 hectàrees que ocupa el parc. Les votacions del veïnat van decidir que s'hi destini mig milió d'euros a millorar les instal·lacions. A dia d'avui, de fet, hi ha més d'una desena de propostes d'actuacions sobre la taula de l'Ajuntament que encara s'han de valorar econòmicament i prioritzar. En qualsevol cas, des del govern ja s'ha començat a treballar en els projectes, la redacció dels quals es demanaran a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ens que s'encarrega del parc.
Accessos, enllumenat i Torre del Rellotge
Si bé les inversions no estan encara aprovades i administrativament no es poden engegar, des del Consistori tenen clares algunes de les actuacions a escometre amb més necessitat. Les actuacions prioritàries van encaminades cap a la millora de l'accés al parc des de l'avinguda de Navarra, la millora de l'enllumenat i l'eliminació de les barreres arquitectòniques a l'interior del recinte gràcies a la millora d'alguns accessos. També cal complementar, diuen des de l'Ajuntament, l'aula d'educació ambiental i els seus espais annexos.
Tapiat de diferents cases
No és l'única injecció que l'espai rebrà a curt termini. De fet, existeix una partida de 125.000 euros procedent del propi ens supramunicipal destinada a millorar la seguretat del parc que s'està executant des de fa setmanes. Tot i que la part principal d'aquesta partida estava destinada a la instal·lació de càmeres de seguretat, l'endarreriment del projecte i els permisos ha fet que finalment s'opti per una execució diferent.
En aquest sentit, bona part de la mateixa, uns 60.000 euros, s'estan emprant per tapiar les edificacions que hi ha a l'interior del recinte i que es troben en mal estat. Aquests darrers anys, les portes i finestres havien estat trencades i qualsevol hi podia accedir. El deteriorament i l'incivisme convertien les estructures en un perill, i el govern ha optat per aquesta solució provisional fins que no s'arribi a decidir el futur dels edificis. Ja s'han tapiat la Casa del Llac i la Torre Arnús, l'interior de la qual també s'està netejant i desenrunant, a més de reparar la seva claraboia.
Resta pendent dur a terme una actuació similar, de neteja i tapiat, a la casa bessona de Can Solei. A més de les edificacions històriques del parc, també s'han instal·lat uns tancaments metàl·lics a les instal·lacions de l'aula d'educació ambiental, utilitzada per a dinamitzar les activitats que es realitzen al Jardí de les Papallones alguns caps de setmana.
Quatre agents patrullen el parc
Quatre agents de la Unitat de Proximitat de la Guàrdia Urbana de Badalona, en torns de matí i tarda, s’encarreguen de la vigilància de les 11 hectàrees que ocupen el Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús. Els agents de proximitat reforcen el patrullatge d’un ampli espai on hi ha centres escolars, zones de jocs infantils, àrees esportives, àmplies zones d’esbarjo amb jardins d’estil romàntic, vegetació frondosa, diferents camins i recorreguts sinuosos, escultures, glorietes, i zones d’aigües.
Forma part dels canvis organitzatius i de reestructuració del nou model policial de Badalona posat en marxa aquest mes de març. El patrullatge no respon a cap tipus de repunt dels delictes, asseguren fonts municipals, però proporciona una sensació de més tranquil·litat i de seguretat als usuaris del parc. També contribueix a evitar qualsevol acte de vandalisme en els equipaments i immobles del parc.
Instal·lació de càmeres de videovigilància
L'altra pilar del desplegament de la seguretat al parc, a banda del patrullatge de la Guàrdia Urbana que s'ha recuperat amb el nou model policial de proximitat, és el de la instal·lació de càmeres de videovigilància.
Fa uns mesos que es parla d'aquesta possibilitat, a través d'una ajuda de l'AMB de 100.000 euros. Es tractaria de col·locar una desena de càmeres a diferents punts de les instal·lacions, com ara entrades i elements claus, per exemple les cases. De moment, però, la proposta continua en tràmit intern per valorar el sistema.
També cal fer viable la connexió del circuit de videovigilància amb la seu de la Guàrdia Urbana mitjançant fibra òptica i decidir qui gestiona les imatges. Un cop tot així estigui decidit, caldrà per la corresponent petició a la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya, responsabilitat del Departament d'Interior de la Generalitat, que és l'òrgan encarregat de donar els permisos per a la instal·lació d'aparells a l'espai públic.
300.000 euros per remodelar una de les cases
A banda de les partides per a millores i manteniment, hi ha sobre la taula una petició de 300.000 euros a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que té per objectiu remodelar una de les cases històriques. Inicialment s'havia sospesat la Casa del Llac, o Casa Clara, però a dia d'avui s'està analitzant també la possibilitat que sigui la Torre Arnús.
La idea d'aquesta remodelació va lligada al projecte d'envelliment actiu que a Badalona desenvolupa principalment BSA i que, de fet, Europa va reconèixer el passat 2016. Com a ciutat referent en envelliment actiu i saludable, Ajuntament i societat sanitària estudien que la seu d'aquest projecte estigui ubicada precisament al parc. De moment, però, cap de les dues institucions vol avançar més concrecions.