El consell d’administració de Badalona Cultura va aprovar, ahir, dimarts 26 de novembre, escollir la candidatura de Beatriz Rangel Vicente per esdevenir la futura gerenta de la societat Badalona Cultura. La marxa d’Eduard Pericas al capdavant de la
societat Badalona Cultura a finals de setembre, però anunciada ja al juny, encara no s’havia opcupat. Pericas oferia un perfil mixt de gestor cultural i coneixedor del món escènic i alhora mantenia un coneixement tècnic en procediments públics, donat, com va expressar en l’entrevista mantinguta amb aquest diari, l’àmplia tasca de gestió derivada a la societat. En aquest cas, la persona seleccionada és llicenciada en Economia i Administració i Direcció d’Empreses, i amb experiencia laboral relacionada amb el sector bancari. No es coneix cap vinculació amb el coneixement ni la gestió cultural ni amb l’administració pública. La seva gestió està vinculada amb la banca i la sostenibilitat. No en va, la seva formació superior es completa amb un Màster en Sostenibilitat i RSC. Segons el jurat, formació molt adequada per a la posició demanada. Ha estat vinculada laboralment amb el Banco de Crédito Cooperativo i amb la Fundació de Cajamar durant 14 anys, única experiència laboral. En la puntuac global, la candidata supera amb 13 punts la segona persona millor classificada, amb una gran puntuació molt destacada – que l’ha fet guanyar- en àmbits com l’experiència i les habilitats.
En Comú Podem, els primers a reaccionar
Aïda Llauradó, presidenta del grup municipal En Comú-Podem i representant del grup al consell d’administració de Badalona Cultura s’ha afanyat a denunciar que, al parer del grup, “la nova gerència escollida pel PP no té cap relació amb el sector cultural ni amb l’administració pública”. Llauradó ja havia denunciat les bases del concurs per escollir la nova gerència, on només hi havia el requisit de tenir un títol universitari. De manera que amb aquest requisit, el perfil de Rangel é prou vàlid. Insisteixen que davant l’informe presentat pel govern en el consell d’administraci Llauradó va expressar el seu vot en contra i va denunciar la manca de transparència alhora de valorar i compartir els criteris d’aquesta elecció. El vot contrari s’aguanta, diuen, per que només es va compartir un un informe amb les puntuacions de les persones candidates, sense tenir informació dels currículums, ni tan sols de la persona seleccionada pel jurat, format, a més, denuncia, per tres persones que, en cap cas, tenen cap vincle, diu, amb Cultura de l’Ajuntament de Badalona, ni de Badalona Cultura,”ni tan sols de cap altre àmbit del sector cultural o públic”. En aquest mateix sentit, reforcen l’argumentació del seu vot contrari dient que “a l’informe el jurat tampoc menciona cap formació ni experiència en el sector cultural, i tampoc a l’administració pública”. Amb tot, Aïda Llauradó reitera allò que ja va denunciar el 23 de setembre de 2024, quan es van aprovar les bases amb el vot contrari d’En Comú Podem: aquestes bases es van redactar des d’una total arbitrarietat, sense requerir cap formació ni experiència en el món de la cultura. Segons Llauradó, “Això torna a demostrar que el PP vol utilitzar l’empresa municipal Badalona Cultura per gestionar expedients com l’arbre de Nadal, la seva campanya, i altres tràmits burocràtics per contractacions de “pan y circo” que res tenen a veure amb un projecte cultural de ciutat”. Manifesten que Badalona Cultura no només gestiona els teatres municipals, sinó que també és una empresa pública dedicada a l’organització, promoció, divulgació i difusió de les arts escèniques, la música, la dansa i la imatge a la ciutat de Badalona. Defensen “un model cultural basat en els drets culturals i, per tant, en l’accés i participació i innovació culturals inclusives a la ciutat, on Ajuntament i Badalona Cultura, així com el Conservatori i l’Escola de Música Moderna, treballin plegades per fer realitat aquesta fita, amb un equip liderat per persones també especialitzades en el sector cultural”.