Bales de bronze per combatre una sentència diferida de mort

    0
    108
    IMG_1108.JPG

    05/02/2016 – La família de l'Eva i en Josep porta anys 'tocada' pel càncer; plegats han obert una consulta d'oncologia integrativa, una disciplina que ofereix teràpies complementàries contra la malaltia.

    El número 56 del carrer de la Mercè, a tocar de Canonge Baranera, llueix un cartell a l’entrada que el diferencia de moltes de les cases de planta baixa que conformen aquesta acollidora zona del barri del Centre. “Oncologia Integrativa.cat”, es llegeix abans de picar a la porta per descobrir la història que guarda darrera el seu llindar. Obren en Josep i l’Eva, una jove parella que porta més de tres anys lluitant contra el càncer i que, des de gener, ofereix les seves armes a tot aquell que vulgui fer front a la malaltia. “El càncer és una sentència diferida de mort. Has de trencar aquest marc mental i ser proactiva”, diu ella amb el convenciment d’algú que difícilment es deixarà vèncer.

     

    L’Eva va rebre el diagnòstic del seu càncer de pit fa tres anys, amb 39 d’edat, quan es va quedar embarassada de la seva primera i única filla. Afortunadament, va ser una detecció precoç i amb marge suficient per iniciar un tractament fonamentat sobre diferents actuacions mèdiques i els habituals tractaments oncològics, la quimioteràpia i la radioteràpia. Enmig de tot el dur procés que la majoria de malalts de càncer han de patir, va néixer sense cap mena de complicació l’Arlet, una nena de tres anys que aquests dies porta de cap els seus pares amb la celebració del Carnestoltes a la seva escola del barri del Progrés. Però la realitat no ha estat pas amable en el camí que han recorregut l’Eva, l’Arlet i en Josep fins aquí. Ni molt menys.

     

    El 22 de desembre de 2014, irònica data del sorteig de la loteria de Nadal, els serveis mèdics van detectar una metàstasi al fetge de l’Eva. “Es tractava d’un tumor molt agressiu. Les meves analítiques de novembre estaven quasi perfectes, però em vaig començar a trobar malament, vaig anar a fer-me proves i en poques setmanes la situació era molt crítica. Em van donar cinc anys de vida”.

     

    Un any després d’haver guanyat la primera batalla i d’haver recuperat la vida personal i professional quotidianes, el càncer va tornar a aparèixer al si d’una família a la que ja havia fet patir molt els tres anys anteriors. I és que, a més de l’Eva, la malaltia també es va reproduir en els seus pares de forma quasi simultània. “Durant setmanes, jo feia tot un recorregut per l’hospital: primer a l’habitació de l’Eva i després a veure els meus sogres”,  explica en Josep. Cap dels dos se’n va sortir i l’Arlet va perdre els dos avis abans de complir un any. Com tocats per un cúmul de mala sort, la cosa no es va quedar aquí i també el pare d’en Josep va desenvolupar un tumor a la pròstata.

     

    Canvi de xip, mentalitat de superació

    “Quan em van diagnosticar la metàstasi, ja havíem vist el càncer des de moltes perspectives. Emocionalment va ser un pal, però no em podia permetre deixar sols el meu marit i una nena de dos anys”, relata l’Eva. Arribat a una situació tan crítica a nivell moral, tant ella com en Josep, infermer de professió, van decidir afrontar un canvi de xip i deixar de ser agents passius en el tractament.

     

    “Havíem vist les limitacions del servei oncològic i ens vam llançar a buscar alternatives per complementar el tractament habitual que ofereix el sistema sanitari”, evoca en Josep. Formar part del sector li va facilitar molta informació i es va centrar en implementar mesures i teràpies “de sentit comú”, com una dieta saludable i exercici físic periòdic. “No es tracta de curar el càncer amb cap recepta màgica, sinó de millorar la qualitat i la quantitat de vida d’una persona”. Parlem de l’oncologia integrativa, una corrent de tractament del càncer al marge de l’establishment oficial, de limitada i recent difusió a Espanya però considerada com una part més de la lluita contra la malaltia i investigada a altres països com Estats Units.

     

    Després de mesos fent proves, experimentant i recavant informació, en Josep i l’Eva van trobar una sèrie de pautes a seguir que han aportat nombrosos alleujaments a la seva salut i el seu dia a dia. “Si aconsegueixes alliberar-te dels símptomes, molts cops és com si la malaltia no existís. Tot i que mai podré ser considerada totalment sana, em trobo bé i les meves analítiques són impecables”. Els esforços han donat els seus fruits amb l’Eva, i també ho van fer amb el pare d’en Josep, que va superar el càncer i gaudeix d’un estat molt més saludable que abans de contreure’l.

     

    Oncologia integrativa: teràpies saludables i “de sentit comú” 

    Satisfets de tot el treball de recerca desenvolupat i els bons resultats recollits, en Josep ha posat en marxa aquest 2016 una consulta sobre oncologia integrativa per compartir tot el coneixement adquirit i elaborar teràpies complementàries als tractaments convencionals dels malalts. I repetim: complementàries, mai alternatives. “L’oncologia integrativa ofereix complements a la quimioteràpia i la radioteràpia, mai són substituts!”, insisteix la parella.

     

    Envoltats d’una atmosfera domèstica, en Josep rep els seus pacients en un despatx habilitat dins la llar de la família, al centre de la ciutat. La primera visita és gratuïta i serveix d’advertència: “El primer dia els hi deixo clar que les dietes són estrictes i s’ha de seguir amb voluntat l’exercici; no és fàcil i no volem enganyar ningú”.

     

    Si el pacient accepta, en Josep fa un seguiment del seu estat de salut i de tractament i, a partir d’aquí, elabora una dieta, uns hàbits i una rutina de suplementació adaptades a les seves necessitats. A més, ofereix teràpies complementàries com ara meditació i relaxació o aromateràpia científica.

     

    A banda de la part més tangible, en Josep destaca el benefici psicològic com un element molt important dels tractaments. “ T’has de responsabilitzar de la malaltia, t’esforces per lluitar contra ella, més enllà de la quimio, i això t’afavoreix mentalment”. A més, creu que l’acompanyament i atenció personalitzada que ofereix des de la consulta són dos trets diferencials que milloren el servei oncològic habitual. “Quan tens càncer et sents sol; aquesta és una de les mancances del sistema sanitari en aquest àmbit: fer costat al pacient”. Pots trobar tota la informació sobre les seves teràpies a www.oncologiaintegrativa.cat.

     

    “Si ho fan Harvard i Yale, hi pots confiar”

    La principal barrera de l’expansió de l’Oncologia Integrativa a Espanya i Catalunya és la poca veracitat que se li concedeix des dels estaments sanitaris oficials. “Nosaltres transmetem a la nostra oncòloga tot el que fem, i així li ho recomanem a tothom que s’acull a teràpies complementàries, però no li dóna importància”, admeten l’Eva i en Josep.

     

    L’Asociación de la Oncologia Integrativa, de recent creació, posa en contacte pacients que busquen teràpies alternatives amb tot un directori de metges, oncòlegs i consultes que treballen aquesta disciplina. L’entitat, sense ànim de lucre, va ser fundada per Míriam Algueró, badalonina de naixement i gironina d’acollida, amb la idea d’esdevenir l’associació de referència i amb evidències científiques sobre les teràpies complementàries.

     

    “A Catalunya i Espanya només centres privats practiquen l’oncologia integrativa. A altres països, els principals hospitals sí ho fan, com ara els de les principals ciutats d’Estats Units”. També s’imparteixen estudis a moltes universitats, segons l’entitat, algunes tan importants com Harvard, Stanford o Yale. “Si ho fan Harvard o Yale, pots confiar-hi”.