Badalona veu el conflicte gitano a Sant Roc com una oportunitat per millorar la convivència

    0
    89
    81e02ec8-2a9b-43a3-a7d3-f393fba8f72d.jpg

    21/04/2016 – Amb atenció mediàtica i administracions coordinades, el govern confia en poder prendre el conflicte entre famílies com un punt d'inflexió.

    Sant Roc viu dies estranys des de fa un parell de mesos, quan desenes de famílies van marxar per un conflicte entre famílies gitanes arran de l’assassinat al Port. Després d’un fugaç intenta de retorn, la Setmana Santa, sembla que les aigües comencen a calmar-se darrerament i que algunes famílies ja estarien recuperant la seva vida al barri, després d’arribar a pactes concrets i rebre el suport de l’administració.

     

    Fonts municipals han confirmat que les intenses mediacions i coordinacions amb Generalitat, policies i ajuntaments comencen a donar fruits i que un dels treballs prioritaris és el retorn continu i la recuperació de la normalitat al barri, a tots els nivells, també en l’educatiu. El govern local, que insisteix en la delicadesa del tema, vol veure la situació com una forma de treballar per millorar la convivència.

     

    La regidora del districte, Fàtima Taleb, lamenta que sempre s’hagi vist Sant Roc des de la perspectiva negativa, i creu que s’ha d’aprofitar el moment, amb els focus de l’administració i mediàtics sobre el barri, per fer un pas endavant i invertir en esforços socials, més enllà d’econòmics. Posa com a exemple la visita, en pocs mesos de 2016, de fins a tres consellers i alts càrrecs de la Generalitat. En aquest sentit, considera que totes les administracions i entitats han de remar plegades en la mateixa direcció per aconseguir que el barri doni un salt qualitatiu.

     

    Una enquesta radiografia la trencada situació de convivència

     

    El govern ha presentat els resultats d’una enquesta realitzada entre prop de 400 veïns del districte 6 –Sant Roc, Remei i Artigues- a través del projecte Intervenció Comunitària Intercultural, que s’ha dut a terme a quasi 40 zones de tot l’estat significatives per les seves complicades situacions socials. L’enquesta, que és només una part d’un complet estudi, es va dur a terme entre febrer i març de 2015 i desprèn uns resultats no gaire positius de les percepcions que els veïns del barri tenen i que, molt probablement, s’hauran agreujat darrerament amb el conflicte latent entre famílies gitanes.

     

    Per exemple, la seguretat ciutadana té una nota d’un 3,12, i la convivència intercultural, d’un 3,28,ambdues per sota de la mitjana estatal. Pel que fa a l’atmosfera veïnal, només un 19% creu que hi ha convivència; un 52% afirma que es coexisteix, mentre que un 29% que hi ha hostilitat entre cultures. Uns resultats que, segons la regidora de Participació, Fàtima Taleb, són conseqüència de “la manca de polítiques de convivència” de l’anterior govern.

     

    “Tenim molts deures per millorar les dades. És evident que l’anterior govern va suspendre en aquest sentit. La política de la crispació i les campanyes de “limpiando Badalona” han fet molt de mal”, etziba Taleb. D’altra banda, creu que el PP tampoc va aconseguir millorar la percepció de la seguretat, atès l’enquesta, tot i ser la política central d’Albiol.