Badalona té més de 500 habitatges buits de grans tenidors des de fa anys

    0
    132

    Badalona té actualment 538 habitatges de grans tenidors, (persones o empreses que tenen la titularitat de més de 10 pisos) i que fa més de dos anys estan desocupats. La ciutat és el cinquè municipi català amb més pisos i cases sense utilitzar. Són dades del portal Verificat a partir de les dades facilitades pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. Les dades, però, no especifiquen quants d’aquests habitatges de Badalona estan ara mateix ocupats il·legalment. De fet, a nivell català, algunes dades certifiquen que el 25% de pisos buits podrien haver estat ocupats.

    El registre d’habitatges buits de Catalunya es va crear a l’empara el 2015, per donar sortida als pisos en propietat dels bancs després d’un desnonament a partir de la crisi del 2007. Dos anys és el període que s’estableix legalment per determinar si els propietaris han vulnerat la funció social d’un habitatge. A partir d’aquest temps, es poden començar a aplicar mesures impositives, sancions i, fins i tot, l’expropiació. De fet, per tal de mobilitzar aquest parc d’immobles desocupats, els pisos del registre estan sotmesos a un impost, regulat per la llei 14/2015, i que pot suposar una despesa d’entre 1.000 i 2.000 euros l’any pel gran tenidor que no accedeix a llogar-lo, vendre’l o cedir-lo a l’administració per tal que es converteixi en un lloguer social. L’any 2019, l’Agència de l’Habitatge va recaptar prop 13,5 milions d’euros per aquest concepte, una xifra que enguany ha baixat a 10,2 milions.

    El govern local acorda amb la Sareb desallotjar 220 pisos ocupats i destinar-los a habitatge social

    En propers dies, segons fonts municipals, l’Ajuntament de Badalona presentarà l’acord definitiu amb la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària, Sareb, en virtut del qual es desallotjaran 220 pisos ocupats que es destinaran a lloguer social. El passat juliol, el govern local presentava un principi d’acord que s’ha de rectificar en dies vinents. Aquest acord inclou 36 pisos que no estan ocupats i que es podran adjudicar de forma immediata. D’altra banda, l’Ajuntament de Badalona va anunciar, la setmana passada en una nota de premsa, la construcció de 232 pisos de lloguer assequible a la ciutat. Per tal de possibilitar l’edificació d’aquests nous habitatges l’Ajuntament promourà en els pròxims mesos la licitació de projectes en set solars públics que estan ubicats als barris de Puigfred, Progrés, Manresà, Casagemes, Can Claris, Raval i Bufalà. En el comunicat de premsa, l’Ajuntament assegurava que aquests seran els primers pisos de lloguer assequible que es construeixen a Badalona després de més de quinze anys sense cap promoció pública a la ciutat.

    Els preus de lloguer de pisos no baixen a Badalona

    La llei que regula el preu dels lloguers en 60 municipis de Catalunya, entre ells Badalona, ha provocat una frenada en el mercat de lloguer, asseguren des del sector immobiliari. La llei va entrar en vigor el 22 de setembre, just quan el mercat començava a animar-se després de l’estat d’alarma, la moratòria en la renovació de contractes que s’acabava fa unes setmanes i el final de les vacances. Agències i propietaris confien que el Govern central recorri la norma i mentrestant han arribat a retirar anuncis amb l’esperança que acabi impugnada i tombada. Per la seva part, el Sindicat de Llogaters denuncia que les immobiliàries la incompleixen.

    De fet, a Badalona, segons ha pogut constatar aquest mitjà, els preus dels lloguers no han baixat, durant els darrers mesos. Des del sector, recorden que la ciutat no disposa d’una gran oferta de pisos de lloguers, sobretot en els barris amb més demanda. Un fet que si ha canviat, amb la pandèmia, són els allotjaments turístics. Algines agències de Badalona han notat que propietaris que els tenien llogats per turistes han posat aquests habitatges per a llogar permanent.

    Impossible trobar un pis per menys de 600 euros

    Aquest Diari ha constatat, a través de diversos portals immobiliaris, que la crisi provocada pel coronavirus no s’ha traduït, de moment, en una baixada de preus. Per menys de 600 euros no hi havia cap pis, aquesta setmana, en oferta en els webs consultats. El preu mitjà, a Badalona, estaria sobre uns 822 euros, segons aquestes immobiliaries. De fet, a la ciutat els preus que més varien són pels barris situats, i no tant pel metre quadrat.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí