Badalona també es queda sense macroconcerts a l’Skate Àgora per manca de llicència

    0
    103

    Quasi per casualitat, s’ha sabut que l’Skate Àgora del barri de Canyadó no compta amb
    les llicències per organitzar grans concerts en el solar adjacent a la pista.

    Les alarmes es van disparar en una entrevista a la ràdio local quan la regidora delegada de cultura, Helena Bayo, va posar en dubte la celebració del Reggaeton Barcelona d’aquest dissabte amb noms del panorama internacional com Nicky Jam. El problema rau en l’ús del solar del costat que l’empresa que gestiona l’Skate Àgora volia fer servir per a les 10.000 persones que s’esperen durant 12 hores. Fonts municipals han confirmat a aquest diari que el conveni d’ús signat amb l’Ajuntament només permet activitat esportiva i de “dinamització” dins dels límits de la pista d’skate però no a la zona del costat, un solar destinat a zona verda que necessita d’una llicència d’activitats per a ocupar-lo per a concerts. A més a més, també és obligat comptar amb informes favorables de protecció civil, bombers i, fins i tot, d’Adif perquè es troba a pocs mestres de la via del tren. De fet, segons ha pogut saber aquest diari, el govern municipal ja ha obert un expedient disciplinari a l’Skate per haver fet activitats en aquell solar. Per la seva banda, l’empresa que gestiona l’Skate i que ja havia signat un acord amb el promotor del Reggaeton Barcelona Summer Edition reconeixia que no compta amb els permisos necessaris i que cancel·la aquest concert i la resta d’activitats previstes fins que es tramiti la llicència corresponent, una gestió que, segons les fonts municipals, “és farragosa i trigarà uns mesos”.

    Això vol dir que difícilment es podrà celebrar el concert del 15 de setembre per commemorar els 25 anys de Camela ja que el cartell que promociona l’esdeveniment també especifica “junto recinto Skate Agora”. Dimecres, tres dies abans del concert de Nicky Jam, el Reggaeton Barcelona anunciava un nou espai: el Turó d’en Caritg. Una sorpresa per al mateix Ajuntament de Badalona que emetia un comunicat assegurant que “no s’ha donat cap permís ni cap llicència” als organitzadors i que, per tant, “no tenen
    autorització” per fer el concert. Fonts municipals han detallat a aquest diari que “és
    impossible” tenir un pla de seguretat preparat en tres dies i que acotar el parc per a
    una activitat així “no és viable”. La realitat és que Badalona no disposa d’un espai que es pugui tancar per a 10.000 persones. “No tenim un Can Zam, com Santa Coloma de Gramenet” diuen aquestes fonts.

    Des de l’oposició, PP i Guanyem han expressat públicament la seva sorpresa. El PP
    demana que comparegui el govern del PSC per explicar les raons per les quals s’ha denegat
    el permís dins de l’Skate Àgora quan al maig es va fer un esdeveniment similar en motiu del Barcelona Remember Festival amb milers de persones. Per la seva banda, Guanyem també ha demanat mesures disciplinàries a l’empresa que gestiona l’Skate si s’ha abusat de la concessió atorgada per l’Ajuntament.

    Aquest no és el primer cas que un festival multitudinari de pagament no pot celebrar-
    se a Badalona. Al 2017, el badaloní Juan Magan i Sebastian Yatra sí que van poder fer les delícies dels seus fans en el Reggaeton Beach Festival que es va celebrar al Port de Badalona. L’any següent, però, el mateix festival amb noms com Bad Bunny o Karol G ja no va celebrar-se a la ciutat. Segons va explicar Marina Badalona, la zona portuària té un aforament de 10.000 persones i els responsables del festival van calcular que superarien aquesta xifra. L’esdeveniment es va traslladar aleshores al Parc del Fòrum de Sant Adrià de Besòs.

    4 anys sense grans concerts al Palau Olímpic de Badalona

    El Passeig Marítim i el Parc del Gran Sol es converteixen en escenaris musicals

    Badalona ha estat durant molts anys escenari d’actuacions destacades de l’àmbit musical internacional. Artistes de renom com Bruce Springsteen, One Direction, Iron Maiden o espanyols com Dani Martín i Miguel Bosé han passat pel Palau Olímpic. Però les grans actuacions musicals a Badalona van començar molt abans, a l’antic pavelló de la Penya, el d’Àusias Marc. Per allà hi van passar Elton John i Eric Clapton als 70, i The Police i B.B. King, als 80, entre d’altres.

    Concert de Lenny Kravtiz l’any 2002 al Palau Olímpic / Miquel Àngel Forniés

    Amb la construcció del Palau Municipal, el nou pavelló de la Penya l’any 1991, els seus gestors obtenien força recursos econòmics gràcies a l’organització d’aquests esdeveniments. Així doncs, a més dels ja anomenats, Badalona acollia les actuacions de Guns N’Roses, Anastacia, Oasis o Bruno Mars. Però l’any 2015 s’obria la capsa dels trons. El cantant Antonio Orozco tenia previst actuar a l’Olímpic el 19 de desembre de 2015 i els seus mànagers el van suspendre “a causa de la falta de llicència d’activitat d’espectacles
    musicals del recinte” segons anunciaven en un comunicat. Fins i tot el mateix Orozco
    deia en una entrevista radiofònica que la causa tenia relació amb el compliment de
    la normativa de seguretat. En aquell moment, el govern liderat per Dolors Sabater assegurava que s’estava treballant perquè “el pavelló complís amb la normativa per fer esdeveniments de caràcter massiu”. Fonts municipals asseguraven que era una tasca pendent des dels anteriors mandats i que, quan ho van saber, van demanar als gestors de l’equipament “que no es fessin més concerts”. La Guàrdia Urbana havia aixecat acta en el concert que l’octubre d’aquell mateix any havia fet Dani Martín.

    El Palau Municipal d’Esports té una capacitat suficient per acollir
    concerts de més de 10.000 persones / Miquel Àngel Forniés

    Tot i que el nombre de concerts a l’Olímpic s’havia reduït en els últims anys, qui havia estat regidor de seguretat en el mandat del PP (de 2011 a 2015) assegurava que es complia amb el pla de seguretat requerit pel bon funcionament dels concerts. Miguel Jurado deia aleshores que la normativa establia que a pista hi podia haver 600 persones però que es garantia la seguretat perquè hi pogués haver fins a 1.600. Però el govern de Guanyem, ERC i ICV-EUiA va prohibir que es tornessin a fer grans concerts fins que es fessin les obres pertinents al palau. Tot això passava 3 anys després del tràgic accident al Madrid Arena quan van morir 5 persones en una macrofesta. Els responsables municipals no volien arriscar-se a que es produís una situació semblant. El Joventut feia dos anys que intentava regular aquesta situació però reclamava a l’Ajuntament de Badalona que es fes càrrec de les despeses necessàries per adequar l’equipament a la celebració d’activitats extraesportives. Jordi Villacampa, president del Joventut en aquell moment, va arribar a dir que els sortiria més rendible retornar el pavelló a l’Ajuntament i llogar-lo per als partits de lliga. I és que el Joventut ha deixat d’ingressar grans quantitats de diners a causa d’aquesta situació.

    4 anys després, l’actual president del club, Juanan Morales, explica que la situació
    “està en vies de solució”. La llicència l’ha de sol·licitar l’Ajuntament -com a propietari
    del pavelló- a la Generalitat i ara es troben a l’espera que s’obtingui el permís definitiu.
    El Joventut ha presentat un informe exhaustiu de la tipologia d’esdeveniments esportius i extraesportius que es volen fer a l’Olímpic i, tot i així, hauran de certificar quan una d’aquestes activitats s’organitzi que es compleix amb els requisits. Fins ara, el club ha dut a terme unes obres d’adequació referents principalment a l’amplitud de les escales per facilitar la sortida. Unes actuacions que ha finançat el club. “El pavelló segueix obtenint interès per als promotors, tots diuen que té una acústica privilegiada i un bon accés en transport públic”, diu Morales. El president espera, en breu, poder tornar a programar grans concerts a l’Olímpic com es va fer durant molts anys. “El Palau és un dels recintes més segurs que existeixen”, afegeix Juanan Morales.

    Concert de Pitbull al Palalu Olímpic l’any 2012 / Miquel Àngel Forniés

    Altres espais per a concerts
    Mentre el Palau Olímpic s’ha tancat per a l’organització de grans concerts de pagament,
    el Passeig Marítim de Badalona s’ha anat situant en l’alternativa d’actuacions multitudinàries gratuïtes que no necessiten restringir els accessos. És així com es
    van celebrar festivals com el Primavera Pop dels 40 Principals, a més d’algunes actuacions
    per a les Festes de Maig. Ho va iniciar el govern de Xavier Garcia Albiol després de
    la inauguració del passeig al 2012, uns espectacles que el govern de Dolors Sabater
    no va voler continuar organitzant a la ciutat. Ara, però, el PSC d’Álex Pastor ha retornat
    a aquella idea. El Parc del Centenari, al Turó Caritg, també ha estat escenari de les actuacions del 10 de maig durant anys, a excepció d’aquest 2019 que s’ha canviat aquest
    espai pel del Passeig Marítim. El Parc del Gran Sol també acull concerts quan amb Dolors Sabater es van canviar les ‘vaquilles’ per actuacions. Han passat ja Rosario Flores,
    El Arrebato o Ketama, entre d’altres.

     

    Montse López / Carles Tornero

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí