Badalona revoluciona els rescats dels Bombers

    0
    157

    Durant el 2020, els Bombers de la Generalitat van dur a terme més de 1.000 rescats en accidents de muntanya. Les xifres, però, no deixen d’augmentar any rere any, ja que el 2021 aquesta tipologia d’actuacions han incrementat en un 8%.

    Com a projecte final de la seva dobla titulació en Disseny de Producte i Enginyeria de Disseny Industrial, la badalonina Marina Sevillano ha format part d’un equip de treball capaç de crear un nou concepte ultralleuger de llitera de rescat. Sevillano i els seus companys, estudiants de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (ELISAVA), han treballat cos a cos durant mesos amb la unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat. Ells són qui es dediquen a executar els rescats a la muntanya, tant a peu com amb helicòpter.

    El projecte TRUSTTO ha culminat amb el naixement d’una llitera de 2 metres de longitud i només 14kg de pes, desmuntable en pocs segons i que es pot transportar a l’esquena en format motxilla. “Les lliteres de rescat actuals no s’adeqüen a algunes de les necessitats que tenen els Bombers. En molts rescats terrestres han de caminar en terrenys de difícil accés i carregant lliteres massa grosses per dur-les a l’espatlla. Això fa que els Bombers arribin fins a la persona accidentada més cansats i que necessitin més temps”, ens relaten Marina Sevillano i Marta Galofré, dues de les impulsores del projecte.

    Adaptable a cada modalitat

    L’avantatge principal de la llitera de TRUSTTO és la seva versatilitat. “Ofereix tres possibilitats d’ús, segons les necessitats de Bombers i del pacient accidentat. Es pot utilitzar només la base i l’estructura, només el sac tèxtil o la base i el sac conjuntament”, ens relaten Sevillano i Galofré. La llitera està formada per una base de fibra de carboni i compta amb una roda adaptable amb un sistema de frenat i amortiment. “Quan els Bombers han de passar per llocs complicats, poden connectar llitera i roda i anar més lleugers, sense estar obligats a aguantar tot el pes”, ens expliquen.

    Imatges cedides per Elisava / Fotos: Bernat López

    L’equip del projecte TRUSTTO va tenir la possibilitat de fer test reals de la llitera, inclús visitant les instal·lacions de la unitat GRAE per provar el seu prototip en un dels helicòpters dels Bombers. “Hem aconseguit l’objectiu: reduir el volum al màxim, mantenint la seguretat”.

    Edifici revolucionari a Catalunya

    El segon projecte que us volem presentar avui també està vinculat al món dels rescats: es tracta del primer parc de Bombers de fusta de Catalunya. El director d’obra d’aquesta magnífica construcció feta a Moià és l’arquitecte tècnic badaloní Miguel Rojo.

    En Miguel està nominat als Premis Catalunya Construcció, guardons que cada any concedeix el Col·legi d’Aparelladors de Catalunya. La seva candidatura, igual que les altres dues finalistes, ha estat escollida entre més de 100 propostes d’arreu del territori. Rojo, format a la Cultural i a l’Isaac Albéniz, ens explica com s’ha gestat l’obra del parc de Bombers de Moià. “La clau ha estat el procés previ a l’execució de l’obra. S’ha treballat amb una web en format 3D per analitzar prèviament tots els possibles inconvenients que ens podia comportar apostar per una estructura de fusta. Un cop hem tingut això, el muntatge i la construcció són molt ràpids”, destaca.

    Foto: Adrià Goula.
    Foto: Adrià Goula.

    Per executar tot el procés amb fusta, “cada element de la façana arribava a l’obra ja tallat i consolidat com un mòdul predefinit”. Això permetia als operaris esprémer, encara més, els avantatges que proporciona la construcció amb fusta. “Més rapidesa en el muntatge que en les construccions tradicionals, manteniment baix i menys emissions de CO2 en comparació al formigó o a l’acer”. La tipologia de fusta que s’ha utilitzat és un material pensat i cultivat específicament per construcció. “Ara la majoria d’aquesta fusta ens arriba del centre d’Europa. Espanya hauria de fer un pas endavant i començar a plantar-la aquí”, recalca Miguel Rojo.

     

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí