Badalona reivindica la figura de la dona i el dret a l’avortament

    0
    91
    dona.jpg

    10/03/2014 – La ciutat ha viscut fins diferents actes, durant el cap de setmana, per commemorar el Dia Internacional de la Dona.

    Divendres, Badalona va celebrar el Dia Internacional de la Dona. Prèviament a l’acte institucional, un total de 18 vocalies d’entitats i associacions de la ciutat, lligades a la Federació de Dones de Badalona, van llegir a la plaça de la Vila un recull de missatges sobre les necessitats i problemes que pateixen les dones en cada una de les etapes de la vida, com per exemple la desigualtat sexual i l’atac de la llei de Gallardón contra la llibertat d’avortament, però també la soledat davant el divorci i algunes malalties (càncer de mama, fibromiàlgia,…), entre d’altres.

     

    Tot seguit, al Teatre Zorrilla es va celebrar l’acte oficial sota el títol ‘Dona i Cultura: poesia, música i dansa’, conduït per les actrius Anna Moliner i Cristina Solà, que van llegir fragments d’alguns llibres d’escriptores conegudes. També es va gaudir d’una peça musical a càrrec del Conservatori Professional de Música de Badalona i de diferents tipus de balls amb la companyia de dansa Marisa Yudes, abans que l’escultora Susanna Ruiz llegís el manifest d’enguany.

     

    Finalment, es van lliurar els premis de l’onzena edició de Trencant Invisibilitats 2013, que s’han atorgat a la nedadora Mireia Belmonte, pel seu continuat esforç i per portar el nom de la ciutat arreu del món, i a l’Associació Familiars d’Alzheimer per la seva tasca voluntària i el suport que donen a les famílies que conviuen amb persones que pateixen aquesta malaltia.

     

    Polèmica entorn a una hipotètica modificació del manifest

     

    Anualment, les institucions supramunicipals redacten i consensuen un manifest amb motiu del Dia de la Dona que acostuma a ser llegit en els actes oficials d’arreu de Catalunya. Divendres, però, va haver-hi persones que es van indignar en veure que el text que es va llegir distava del que, en principi, estava pactat, segons expliquen diferents fonts, entre elles la Federació de la Dona. I distava, diuen, en un aspecte concret: no va fer referència al “dret a decidir sobre el propi cos” de les dones.

     

    A les xarxes socials, diferents persones han titllat el moviment de “censura” per part del govern local del PP, com la regidora convergent Mercè Rius, que ha mostrat a Internet el seu desencís. Abans de finalitzar l’acte, una de les membres del Consell de la Dona de Badalona va trencar el protocol per apropar-se al micro i fer una reivindicació del dret a l’avortament davant de tot el teatre.

     

    Fonts municipals han indicat que “no es va modificar ni esmenar cap text”, que “el manifest era propi de l’Ajuntament de Badalona i es referia a la lluita per la igualtat de gènere i contra les discriminacions en l’esfera laboral, desigualtat salarial, segregació ocupacional o la desigualtat en l’àmbit de la llar”. “També es reconeixia el paper de totes les dones que de manera significada o anònima han lluitat pels drets de les dones al llarg del temps i es rebutjava  la xacra de la violència de gènere”, esclareixen.

     

    Manifestació contra l’avortament

     

    Una cinquantena de persones, la gran majoria representants de diferents forces polítiques o col·lectius socials que formen la Plataforma pel Dret a l'Avortament Lliure i Gratuït a Badalona, es van concentrar a la plaça de la Vila, on a més es va llegir el manifest unitari.

    Tot seguit, entre crits com "sense les dones no hi ha revolució", es va realitzar una marxa des de la plaça de la Vila fins la parada de metro Badalona Pompeu Fabra que va tallar el trànsit, per anar cap a la manifestació de Barcelona contra la llei de Gallardón.