18/03/2014 – El projecte durarà tres anys i hi participaran al voltant de 5.000 pacients, dels quals 200 seran de Badalona; té un pressupost total de 14 milions d'euros.
Badalona Serveis Assistencials (BSA) és l'amfitriona els dies 18 i 19 de març de la reunió de posada en marxa del projecte europeu de telemedicina per al tractament de la depressió MasterMind. La trobada es duu a terme al Centre Cultural El Carme i aplega més d’una seixantena de representants de les entitats d’Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Noruega, Dinamarca, els Països Baixos, Turquia, Estònia i Espanya que conformen el consorci que desenvoluparà aquesta iniciativa, que rep finançament de la Comissió Europea. El pressupost total del projecte és de 14 milions d’euros.
BSA és una de les organitzacions integrants del consorci impulsor de MasterMind, una iniciativa innovadora que proposa el tractament de la depressió amb el suport de les noves tecnologies. El projecte durarà tres anys i hi participaran al voltant de 5.000 pacients, dels quals 200 seran de Badalona.
Concretament MasterMind té l’objectiu d’implementar:
– un servei informatitzat de Teràpia Cognitiu Conductual a domicili per pacients amb depressió d’un total d’11 països de la Unió Europea i estats associats. La seva implantació ha de servir per identificar obstacles i factors d’èxit de cara a l’aplicació d’aquest sistema informatitzat de Teràpia Cognitiu Conductual a gran escala en diferents contextos polítics, socials, econòmics i sanitaris i des de la perspectiva de pacients, professionals i proveïdors de salut.
– un servei de videoconferència col·laboratiu destinat a l’atenció de pacients amb depressió que són tractats pel metge d’atenció primària. El sistema permetrà la interacció entre el metge de família i l’especialista en salut mental des de les seves consultes i, en alguns casos, el pacient també estarà present en les sessions. Mitjançant aquest servei l’especialista podrà instruir el metge d’atenció primària i el pacient amb depressió sobre la malaltia i el seu tractament, validar els diagnòstic i monitoritzar el curs dels símptomes durant i després del tractament
L’objectiu d’implementar la teràpia informatitzada i el sistema de videoconferència és oferir a un ampli espectre de pacients, en el seu entorn proper, un tractament d’alta qualitat i especialitzat. També es pretén formar una xarxa entre professionals de la salut que els faciliti donar-se suport mútuament i compartir coneixement.
Noves solucions per a una malaltia molt estesa
La depressió és una de les malalties més esteses i que genera més costos a Europa, i els pacients que requereixen tractament per part de professionals altament qualificats ha superat el número d’especialistes disponibles. En conseqüència, es fa necessari cercar mètodes alternatius per atendre a aquests pacients sense comprometre la qualitat del tractament.
Diversos països europeus han implementat ja serveis i solucions innovadors en aquesta matèria, i s’han realitzat estudis de recerca per establir els resultats d’aquests tractaments alternatius. MasterMind es construeix a partir d’aquesta recerca i d’aquests serveis desenvolupats prèviament a diferents regions d’Europa, els quals s’integren en aquest projecte amb l’objectiu d’implantar-los àmpliament i de recollir els seus resultats.
Segona cita europea en un mes
La reunió d’arrencada de MasterMind es porta a terme un mes després que Badalona acollís la trobada de posada en marxa d’un altre projecte europeu en què participa BSA, la iniciativa Beyond Silos. Beyond Silos comportarà el desenvolupament de set projectes pilot d’atenció a domicili de gent gran amb el suport d’eines de telemedicina i domòtiques. Permetrà analitzar, entre altres aspectes, si el sistema implantat facilita la vida independent d’aquestes persones i si millora la coordinació entre la gent gran, els seus familiars i els cuidadors professionals (ja siguin de la vessant de la salut o social). La peculiaritat del projecte és que l’atenció que rebran les persones que hi participin –unes 10.000 arreu d’Europa- integrarà serveis sanitaris i socials.