Badalona pressiona perquè es traslladi el col·lector de Llevant i es pugui allargar el passeig Marítim

    0
    198
    IMG_0233.JPG

    02/03/2017 – El Ple aprova per unanimitat una moció que demana a la Generalitat i l'AMB la implicació en un projecte que pot costar uns 10 milions d'euros.

    El temporal marítim que va assolar Badalona a finals de gener no va tenir cap punt positiu. O gairebé cap. Si bé les onades van provocar nombroses destrosses, i el Pont del Petroli encara tancat a dia d'avui n'és una mostra, els desperfectes del col·lector de Llevant ajudaran a accelerar un projecte que es ve demanant des de fa temps tant des de Badalona com Sant Adrià: el seu trasllat.

     

    El col·lector és la canonada principal que transporta els residus de Badalona i Montgat cap a la depuradora del Besòs i que transcorre paral·lelament al mar. En el tram del barri de la Mora, per la falta de platja, la infraestructura estava descoberta i les onades la van fer malbé. Agència Catalana de l'Aigua, AMB i altres administracions van treballar a corre-cuita per instal·lar una canonada provisional i aturar l'abocament de residus al mar.

     

    El següent pas era la reparació del col·lector, un pla que sembla haver variat i que, en principi, es descartarà per passar directament a l'estudi del seu trasllat. Per què els municipis demanen aquesta obra? Perquè es tracta d'un pas clau per deixar l'espai suficient que permeti construir un passeig Marítim entre Badalona i Sant Adrià i habilitar una platja en tot el tram de les Tres Xemeneies.

     

    El plantejament té dos obstacles cabdals: la complicació tècnica i d'enginyeria de l'obra i els 10 milions de pressupost necessaris. Aprofitant la conjuntura, en la qual les entitats supramunicipals s'han hagut d'implicar directament per evitar un desastre mediambiental a l'entorn de Barcelona, Badalona ha demanat aquest dimarts que s'aposti d'una vegada pel trasllat i renovació d'un col·lector que té més de 30 anys i que, segons el regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas, ja no respon a les necessitats de la comarca.

     

    “La situació que vam viure fa un mes no s'hauria produït a Barcelona, perquè les administracions ja haurien traslladat el col·lector”, va etzibar Mañas. “Portàvem molt de temps avisant que s'havia d'actuar”. El responsable mediambiental del govern va explicar que l'abocament de residus durant tota la setmana que van durar els treballs de substitució per col·locar el 'by pass' van provocar afectacions a la qualitat de l'aigua del mar que s'han notat, fins i tot, a Vilanova i la Geltrú. No obstant, des del govern s'ha volgut felicitar i agrair la celeritat dels treballs d'aquells dies.