Badalona portarà a la Fiscalia les famílies dels infants que no vagin a escola

    0
    82
    Absentisme escolar - roda premsa.JPG

    29/10/2014 – El Ple municipal va aprovar ahir el Pla de Promoció de l’Escolaritat i Prevenció de l’Absentisme Escolar a Badalona, que té com a objectiu reduir al màxim l’absentisme en els infants i preadolescents d’edats compreses entre els 3 i els 16 anys.

    El Ple municipal va aprovar ahir el Pla de Promoció de l’Escolaritat i Prevenció de l’Absentisme Escolar a Badalona, que té com a objectiu reduir al màxim l’absentisme en els infants i preadolescents d’edats compreses entre els 3 i els 16 anys en les diferents etapes d’educació.

     

    El projecte, que s’ha treballat conjuntament els darrers vuit mesos entre l’Ajuntament de Badalona, el Consorci Badalona Sud i la Inspecció Educativa de la Generalitat, preveu la constitució d’una Comissió Local d’Absentisme formada per membres designats per l’Ajuntament de Badalona i pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i en la qual també hi podran participar entitats de la ciutat que treballen en el món de l’educació. Per a la gestió quotidiana d’aquest pla es constituirà una Comissió Tècnica Local d’Absentisme. Totes dues revisaran un per un els diferents casos d’absentisme a Badalona.

     

    La Comissió Local d’Absentisme notificarà les situacions cròniques d’absentisme que suposin un abandonament prematur dels menors a la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) i a la Fiscalia, amb l’objectiu de protegir el menor. Els casos d’abandonament prematur de menors pot comportar per als pares o tutors penes de presó d’entre 1 i 3 anys.

     

    La Guàrdia Urbana de Badalona i els Mossos d’Esquadra actuaran en casos de detecció d’alumnes al carrer en horari escolar. Els policies acompanyaran els infants a casa seva o a les dependències de la Guàrdia Urbana per tal de lliurar-los als seus pares o a l’autoritat competent, i aixecaran un acta del succés. En casos d’absentisme greu, la Guàrdia Urbana informarà a les famílies sobre la seva obligació d’escolaritzar als menors així com de les conseqüències que comporta el no compliment d’aquesta obligació.

     

    La detecció dels casos d’absentisme també serà seguida pels Serveis Socials, que valoraran l’entorn familiar i analitzaran possibles casos d’abandonament del menor a nivell educatiu, alimentari i sanitari, entre d’altres paràmetres. També es demana als centres educatius un compromís en la prevenció de l’absentisme que implica notificar a les famílies i a la comissió local els casos d’absentisme continuat. Les diferents entitats, en aquest cas del barri de Sant Roc, vetllaran pel compliment del pla, gràcies a l’elaboració d’un programa de convivència al Consell de Districte, on estan representades les diferents associacions de la zona, que també posaran el seu gra de sorra.

     

    Especial focalització en la zona sud de la ciutat

     

    El pla vol actuar molt directament a la zona sud de la ciutat, on el Consorci Badalona Sud exerceix una tasca molt important, però sense descuidar la resta de barris. Encara que a Sant Roc, per exemple, es concentra el percentatge més elevat d’absentisme, superant el 50% en el cas de la primària i el 80% si parlem de les noies que cursen ESO, el fenomen  també afecta altres districtes, com La Salut, on la xifra ronda un 20%, o Bufalà, en menor mesura, amb un 2,13%.

     

    L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha explicat que el document “és una eina essencial per tal de poder aplicar mesures de pressió”. Segons l’alcalde, l’absentisme escolar “és un mal que afecta de manera especial algunes zones de Badalona des de fa molts anys” i que s’havia de tractar en profunditat perquè “alguna cosa no s’havia fet bé”.

     

    El pla va ser aprovat amb els vots del PP i de CiU; PSC es va posicionar en contra i ICV-EUiA es va abstenir. Socialistes i ecosocialistes no estan d’acord amb el to del discurs amb que l’alcalde ha explicat el projecte i veuen incorrecte lluitar contra un problema social com l’absentisme focalitzant només el seu trasllat a la Fiscalia.