El passat dissabte 14 de novembre es celebrava la primera Àgora dels Moviments Socioambientals del Besòs (formada per diverses entitats i organitzacions mediambientals i veïnals de l’AMB) per denunciar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pateix greus problemes de sanejament de l’aigua i degradació dels ecosistemes associats al riu Besòs.
La construcció massiva a les conques del Besòs i del Llobregat -aprovada al Pla General Metropolità franquista de 1976 ha comportat que el sanejament de l’aigua de l’AMB sigui insuficient amb les infraestructures actuals. Les deficiències es fan especialment paleses els dies de pluja, quan les depuradores sovint col·lapsen i les aigües contaminades, amb fecals i sòlids grans de tota mena, s’estenen per la conca i a través de sobreeixidors són abocats al mar sense tractament adequat.
Segons les entitats i diferents organitzacions, a l’AMB, l’empresa gestora del cicle integral de l’aigua, Aigües de Barcelona vulnera la dimensió de qualitat relativa al dret al sanejament. ‘A les conques del Besòs i del Llobregat patim episodis de contaminació de les masses d’aigua natural per culpa d’un sistema de sanejament molt insuficient, amb conseqüències desastroses pels ecosistemes’.
L’Àgora també denuncia els vessaments d’aigües industrials al riu Besòs procedents de la Central Tèrmica de Cicle Combinat (Endesa Generación SA) i la incineradora TERSA, que arrosseguen biocides, greixos, dissolvents, desincrustants i agua de refrigeració de les escòries.
Per tot plegat, l’Àgora del Besòs insta a totes les administracions competents a prendre totes les mesures que estiguin al seu abast per tal d’evitar la contaminació constant de les aigües del Besòs, dels seus aqüífers, de les aigües litorals i platges, de la contaminació atmosfèrica, dels sòls i ecosistemes associats.
Es demana una moratòria urbanística
Des de l’Àgora també s’insta a la implementació d’una moratòria urbanística per tal d’aturar la imminent proliferació de promocions que impliquen un creixement desmesurat i comporten uns increments de la incapacitat de sanejar les aigües, de la contaminació atmosfèrica, de la impermeabilització del sòl i de la destrucció dels espais públics i naturals. L’única actuació acceptable, diuen, és la renaturalització de la conca del Besòs.