El proper 26 de juliol a les 9:30h farà 30 anys del primer partit de basquetbol que es va disputar a Badalona dels Jocs Olímpics de Barcelona 92′. Va ser l’enfrontament Veneçuela i l’Equip Unificat (esportistes i equips que representaven les antigues repúbliques de la Unió Soviètica).
Ara bé, més enllà de l’agre debut d’Espanya davant Alemanya (83-74), els aficionats al bàsquet esperaven amb gran ambició l’estrena dels Estats Units al Palau Municipal d’Esports de Badalona.
‘Magic’ Johnson, Michael Jordan y Larry Bird lideraven el gran cartell d’un equip absolutament increïble i en què Badalona es convertiria en una de les subseus amb més renom de totes les que formarien els Jocs Olímpics de Barcelona 92′.
David Robinson, Patrick Ewing, Karl Malone, Charles Barkley, John Stockton, Scottie Pippen, Christian Laettner, Clyde Drexler i Chris Mullin se sumarien al talent del trident amb més història de l’NBA.
Els Estats Units no només van aconseguir la medalla d’or sinó que, a més a més, van exhibir el seu talent a la pista central de l’Olímpic. Amb una diferència de 68 punts davant Angola (48-116) van iniciar el seu camí a Badalona. Croàcia (70-103), Alemanya (111-68), Brasil (127-83) i Espanya (81-122) van ser les posteriors víctimes del ‘Dream Team’ a la fase de grups.
Jordi Villacampa va ser l’MVP local a la fase de grups, liderant pràcticament tots els partits amb la màxima puntuació de l’aler del Joventut. Els 25 punts davant Brasil va ser el seu sostre anotador. Els germans Tomàs i Rafa Jofresa també van tenir el seu doble protagonisme com a jugadors amfitrions.
El ‘Dream Team’ va ser un equip icònic i històric, ja que la FIBA permetia per primera vegada la convocatòria de jugadors professionals al torneig olímpic. Fins aleshores, únicament es podien citar jugadors universitaris. Un canvi del reglament amb Badalona fent història i sent testimoni d’una fita sense precedents.
La fase final va ser novament un tràmit més del conjunt dirigit per Chuch Daly. Plàcid triomf davant Lituània a semifinals (76-127) i final més “ajustada” davant la Croàcia de Drazen Petrovic (85-117).
Quin preu tenia una entrada?
Per a molts amants dels Jocs Olímpics, segurament es preguntaran quin preu tenia una entrada per a un partit de basquetbol als Jocs Olímpics de Barcelona 92′.
Recordem que tot el torneig masculí i femení es va organitzar a Badalona i que la pesseta era la moneda als anys 90. Doncs bé, per només 4,51 euros (750 pessetes) es podia gaudir d’un dels esdeveniments que es van organitzar a Barcelona 92′.
La final entre els Estats Units i Croàcia van ser un dels partits més cars. L’entrada més cara de la final de bàsquet valia uns 54 euros (9.000 pessetes), exceptuant preus més cars per a les cerimònies d’obertura i cloenda (amb un preu màxim de 276 euros, 46.000 pessetes).