16/12/2016 – L’Ajuntament vol augmentar el control viari a les vies i les cruïlles més problemàtiques.
Els veïns de Bufalà van protagonitzar diferents mobilitzacions els darrers mesos pels repetits accidents que s'han produït aquest 2016 a l'avinguda Martí Pujol. El govern va començar a posar hipotètiques solucions sobre la taula, encara que cap s'ha posat en marxa, almenys de moment. Una de les alternatives que s'han plantejat i que sembla definitiva serà la instal·lació de dispositius que facilitin la detecció dels excessos de velocitat per emetre la corresponent sanció. Però no només a Martí Pujol.
La Regidoria de Mobilitat i Guàrdia Urbana es troben immersos en un procés de treball transversal en el que creuen les dades del Pla de Seguretat Viària amb les dades d'accidents i sinistres a la ciutat. En base a aquest estudi, s'ha proposat la instal·lació de diferents vuit radars de velocitat, dos d'ells mòbils i de sis càmeres fotogràfiques per identificar aquells cotxes que se salten els semàfors en vermell.
Tot i que encara s'està definint la ubicació exacte dels nous aparells, que es pretenen col·locar durant el 2017, els enclavaments seran, lògicament, els punts negres de la ciutat, aquells que registren un major número d'accidents. Algunes d'aquestes cruïlles més problemàtiques serien, per exemple, Martí Pujol amb l'avinguda dels Vents, l'avinguda President Companys amb el lateral de la C-31 o l'avinguda Maresme amb Marquès de Montroig.
Al marge dels detectors de velocitats i semafòrics, també s'instal·laran dos detectors automàtics d'incidents, set rètols lluminosos de zona escolar i tres rètols lluminosos de pas de vianants.
La col·locació dels aparells arreu de la ciutat, encara en fase d'estudi i concreció, es realitzaria a través d'una encomana de servei a Engestur, motiu pel qual no necessitaria els passos administratius i de control de l'Ajuntament. I és que la inversió inicial per a la compra i instal·lació no és pas reduïda. El preu d'un radar fix en caixa pot rondar els 50.000 euros i un radar làser mòbil, uns 20.000 euros. La instal·lació de controls fotogràfics als semàfors més problemàtics suposaria entre 9.000 i 11.000 euros.
En qualsevol cas, explica el regidor de Mobilitat, Francesc Duran, es tracta d'una mesura encaminada a reduir els accidents i la seguretat i convivència de vianants i conductors. En cap cas, remarca, s'impulsa amb afany recaptatori.
Demanat el radar per tram a la C-31
També dins el marc del control de la mobilitat i la velocitat, tot i que fora de la jurisdicció municipal, la instal·lació d'un radar per tram a la C-31 al seu pas per Badalona continua fent passos endavant. La iniciativa va ser una demanda consensuada des de la ciutat amb les associacions veïnals abans d'estiu, i que Consistori i Departament de Territori, a través del regidor Ferran Falcó, van decidir estudiar.
El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, ha explicat aquesta setmana que van demanar de forma conjunta amb Territori la instal·lació del radar al tram badaloni de la C-31, i que la proposta és ara en mans d'Interior, responsable de decidir la col·locació dels radars. Tot i que en principi no hi hauria problema i el radar acabarà sent una realitat, de moment no es pot confirmar.