Badalona i les seves entitats es mouen pels refugiats de Síria

    0
    88
    IMG_8233.JPG

    10/09/2015 – Ajuntament, entitats i ciutadania posen en marxa els mecanismes i iniciatives per respondre a la tragèdia dels refugiats sirians.

    Dilluns al vespre, mentre queia el sol, veïns i veïnes de la ciutat es van a anar apropant a la plaça de la Vila des de les vuit de la tarda per dibuixar amb espelmes al terra, sobre un gran plàstic de color blau, l’expressió ‘STOP MORTS’. Fins a 300 persones, adults, joves, nens i nenes, avis i àvies, autòctons i nouvinguts, s’hi van donar cita per mostrar el seu rebuig al drama que ha viscut durant els darrers mesos el Mar Mediterrani, que ha exercit de tomba per a milers i milers d’immigrants que fugien de la guerra, i fer una crida de suport per als refugiats sirians, que arriben a Europa a trompades a través de Turquia i Grècia. Es respirava un silenci trist, però també un sentiment d’unió cap a una causa que s’ha fet estesa i comuna amb les dramàtiques imatges dels darrers dies. “Ha estat la imatge colpidora d’un nen la que ha fet reaccionar al món, encara que el conflicte vingui de mesos i anys enrere. Aquesta concentració és un petit gest, l’inici d’una sèrie d’accions que caldria valorar bé”, van expressar els responsables de dues de les entitats organitzadores i impulsores, la Federació d’Associacions de Veïns i l’Esabar Saharaui.

     

    Més enllà de les manifestacions simbòliques, moltes institucions s’han posat mans a l’obra per poder articular una resposta solidària que ajudi a pal·liar el drama dels refugiats, entre elles, Badalona, que ja s’ha declarat ‘ciutat-acollidora’ inclosa dins d’una xarxa de municipis encapçalada per Barcelona i Madrid. La Junta de Govern Local va aprovar dilluns els protocols per obrir un registre municipal on es puguin apuntar totes aquelles famílies que desitgin col·laborar amb l’acollida de refugiats. Això no significa només posar un habitatge a disposició de l’Administració per tal de facilitar sostre als refugiats, sinó també oferir-se com a traductor d’àrab o anglès, cedir roba, joguines i menjar o prestar qualsevol servei que pugui ser d’utilitat. Tant bon punt el registre estigui activat, el Consistori obrirà un correu a on adreçar-se per col·laborar; mentrestant, tot aquell que vulgui aportar el seu granet de sorra pot dirigir-se al Servei d’Atenció a la Ciutadania.

     

    A l’espera del pronunciament de l’Estat

     

    De moment, l’allau de solidaritat de la ciutadania i la voluntat dels municipis no està trobant la resposta governamental suficient com per se canalitzada. I és que en l’àmbit de cooperació i acollida de refugiats, la competència pertany únicament a l’Estat, que encara no ha concretat el seu grau de responsabilitat. Encara que qualsevol xifra, de moment i almenys fins a la cimera de la UE, la setmana pròxima, són conjectures, es parla de que Espanya podria donar cobertura a un total de 15.000 persones, de les que, més de 2.000, podrien arribar a Catalunya. El govern local no s’atreveix a fer una previsió en nombre ni tampoc econòmica. El regidor Francesc Ribot apunta que l’executiu comença a aprovisionar una partida extraordinària, però no podran definir-la fins que es compti amb el consell i suggeriment de les entitats socials de la ciutat i saber quina quantitat arribarà a Badalona del govern espanyol, que, segons s’ha afirmat aquesta setmana, rebria uns 500 milions d’euros de la UE.

     

    Ajuntament i entitats socials coordinaran els recursos

     

    En qualsevol cas, expliquen des del govern municipal, l’arribada dels primers refugiats no es donaria fins d’aquí a un parell de mesos, marge de temps suficient per poder estructurar una resposta sòlida. “No parlem d’una acollida breu; seran, com a poc, sis mesos. S’ha de respondre de forma integral a curt, mig i llarg termini”, matisa Ribot. Precisament per això, l’Ajuntament, tot i ser qui ha de liderar les ajudes a la ciutat, comptarà amb la participació de la Taula d’Acollida, un òrgan en el que s’integren entitats de caire social per aportar la seva experiència i recursos, com ara Cáritas, la Fundació Pere Tarrés, Creu Roja, la FAV, associacions locals com la Rotllana, sindicats i tota aquella organització que s’hi vulgui sumar. La plataforma es reuneix per primer cop aquest dijous per començar a avaluar i estudiar quines són les necessitats i quina capacitat té Badalona: recursos, habitatge, voluntariat, salut, treball…

     

    La Creu Roja és una de les entitats més experimentades en aquests fenòmens i té un peu sobre el terreny. “La situació allà és cada dia més dramàtica i les temperatures aviat començaran a baixar”, explica la coordinadora del Barcelonès Nord, Susana Ríos. Fa dies que van engegar diferents campanyes de recollida de recursos per poder enviar a Turquia, Grècia i la resta de països de pas. Pel que fa a l’acollida, destaquen que haurà de ser “coordinada, integral i allargada en el temps”. “Arribarà un perfil molt variat de persones i s’hauran de distribuir curosament per a no crear guetos”.

     

    Dues de les entitats més potents del sector són Cáritas i Pere Tarrés, que ja han posat sobre la taula alguns dels seus recursos. La Fundació ja ha ofert, a falta d’estudiar i coordinar en profunditat la resposta a nivell local, espai per a acollir 40 persones al seu alberg de La Conreria. Cáritas serà responsable de gestionar aquestes places i, a la vegada, cedirà cinc o sis dels seus pisos a Badalona, a més dels seus recursos i atencions habituals.

     

    Des de La Rotllana, també inclosa a la Taula d’Acollida, avisen de la necessitat de fer-ho bé. Salva Periago, un dels responsables de l’entitat, té al record l’experiència dels refugiats bosnians, fa uns anys, i posa un toc de realisme a tot plegat. “La resposta ha de ser estudiada en profunditat, cas per cas. Els governs i institucions han d’entomar la situació. Parlem de la vida de persones i no es pot fer de qualsevol forma. Aquests processos s’allarguen mesos i anys, fins i tot, i s’ha d’estar preparat: habitatge, treball, subsidis…”.

     

    Iniciatives ciutadanes i particulars

     

    Al marge de l’Ajuntament i la xarxa d’entitats organitzada, particulars i ciutadans s’han bolcat aquests dies per ajudar a la causa. Un dels exemples més clars ha estat el d’un grup de mares vinculades al centre de psicologia Lligams, al carrer del Carme, que va engegar una campanya de recollida a petita escala que s’ha fet viral a través de les xarxes i en uns pocs dies s’han vist desbordades amb més de mitja tona de roba i objectes per a famílies i infants. “M’ha sorprès molt gratament la resposta. Això fins i tot se’ns ha anat de les mans, al local no hi cap res més”, explica la Susana Valle, responsable de Lligams. Ara, en coordinació amb altres iniciatives particulars, esperen poder organitzar l’enviament de tota la roba replegada a Turquia i Grècia.

     

    Des de l’Ajuntament indiquen que van sorgint campanyes particulars com la de Lligams arreu de la ciutat, i que el que cal, ara, és identificar-les i establir un treball en xarxa per poder canalitzar totes aquestes ajudes.

     

    Una vintena d’entitats formen ja una plataforma de suport

    Impulsada per algunes entitats com l’Esabar Saharaui, el PSC, el CF Badalona i diferents associacions de comerciants i de veïns de la ciutat, fa uns dies que una plataforma de suport als refugiats sirians ha començat a prendre forma a Badalona. Els organitzadors han programat una concentració, el proper dia 18 a la plaça de la Vila (20h), a la que conviden a sumar-se a qualsevol entitat o negoci de la ciutat, veïns i veïnes i el propi Ajuntament.